Másfél tonna robbanószerre bukkantak Portugáliában

Másfél tonna vegyi anyagot és bombák gyártásához szükséges kellékeket foglalt le a rendõrség Portugáliában. A spanyol belügyminisztérium szombat esti közleménye szerint az ETA baszk terrorszervezet raktárát találták meg.

A portugál rendõrség szerint a bombagyártási alapanyagokat egy bérelt lakóházban foglalták le az ország középsõ részén. Egyebek mellett 1330 kilogramm ammóniumnitrát, 40 liter kénsav és aluminiumpor került elõ, valamint detonátorok, számítógépek, térképek. A hatóságok két embert õrizetbe vettek, akik legelõször a szomszédoknak lettek gyanúsak, õk értesítették a rendõröket is. A spanyol belügyminisztérium szerint mindkét férfi az ETA baszk terrorszervezet tagja.

Portugáliában kevesebb mint egy hónapja szintén két, az ETA-hoz kötõdõ embert tartóztattak le. Madrid szerint a Baszföld függetlenségéért küzdõ szervezet egyre gyakrabban használja Portugáliát háttérbázisként a Spanyolország elleni támadásokhoz. Az ETA bõ négy évtizedes tevékenysége alatt 828 gyilkosságot követett el az Ibériai-félszigeten.