Másfél milliárdos fejlesztéssel bővül

Az ország egyik legnagyobb fröccsöntő kapacitása lesz a Star*Plus Kft.-é
Az ország egyik legnagyobb fröccsöntő kapacitása lesz a Star*Plus Kft.-é
Az ország egyik legnagyobb fröccsöntő kapacitása lesz a Star*Plus Kft.-é.

Európa 200 legdinamikusabban fejlődő vállalata közt tartják számon, és felvételt nyert a „Europe’s 500”- ba, azaz Európa leggyorsabban fejlődő társaságainak szövetségébe. Egy miskolci székhelyű családi vállalkozásról van szó, amelyik természetesen évek óta tagja a megyei TOP 100-nak.

Négy fővel indult a vállalkozás 1990- ben ipari és kereskedelmi kft.-ként. Eleinte külföldről béreltek fröccsöntő berendezéseket, itthonról pedig fröccsöntő kapacitásokat és elkezdtek gyártatni. Ezzel párhuzamosan pedig építették a kereskedelmi üzletágat is.

– Háztartási műanyagokat gyártottunk és nagy sikere volt a termékeinknek, így gyorsan növekedett a vállalat. Éppen ebből adódóan hamar felismertük a gyengeségünket. Azt, hogy külföldről bérelt szerszámokkal nem lehet a piacot folyamatosan ellátni. Ráadásul akiktől a kapacitást béreltük, sorra tönkrementek. Vagyis hosszú távon nem lehetett sokáig ebben a formában folytatni a működést, ezért lépni kellett – emlékszik vissza a kezdetekre Tóth György, a Star*Plus Műanyagipari Kft. ügyvezetője.

Az első lépések

A gondolatot tett követte, 1994-ben felvásároltak egy műanyagipari kisszövetkezetet egy leromlott állapotú fröccsöntő üzemmel. Régi gépek voltak, amiket gyorsan le kellett cserélni, de a piacuk megvolt, így a folyamatos gyártás mellett fejlesztették az üzemet, sorra vásárolták az új fröccsöntő berendezéseket.

– 2000-től már saját üzemben gyártottuk a kerti bútorokat is, székeket és asztalokat. Jó modellek voltak, ezekkel mentünk át először a határon túlra, igaz, csak a szomszédos országokba – teszi hozzá.

Mint megtudtuk, ekkor körülbelül 50 fővel dolgoztak. A hangsúly továbbra is döntően a háztartási termékeken volt, de a ’90-es évek végétől egyre növekvő volumenben importáltak Távol-keleti iparcikkeket is. Kérdésünkre, hogy nem teremtettek ezzel konkurenciát saját termékeiknek, azt válaszolta, ez csak egy átmeneti időszak volt, ennek köszönhetően széles termékválasztékkal tudtak jelen lenni a piacon, ami nagy előny volt akkor, amikor egy-egy multinak szállítottak be.

– Árban sem jelentett konkurenciát, ugyanis mindig az volt a filozófiánk, hogy háztartási tömegterméket gyártsunk jó minőségben, de alacsony árfekvésben. A bérmunka rákényszerített erre, hiszen így tudtuk gyorsan forgatni az áruba fektetett pénzt. De ma is ez a filozófiánk, többek között ezért is tudunk versenyképesek lenni – hangsúlyozta.

Jelentős bővülés

A társaság életében fontos év volt 2000, amikor új üzemet indítottak a mai Felsőzsolcai Ipari Zónában. Mint mondja, az arnóti részen ők voltak az első cég, amelyik ipari tevékenységet végzett. Hamar megtanulták, Másfél milliárdos fejlesztéssel bővül Az ország egyik legnagyobb fröccsöntő kapacitása lesz a Star*Plus Kft.-é TOP 7 100 TOP 100 Gazdasági Díj hogy a versenyt csak úgy tudják állni, ha folyamatosan korszerűsítik és fejlesztik a gépparkot. Először japán gépeket vettek, majd tajvani és kínai gépgyártóktól rendelték meg a szükséges berendezéseket. Utóbbiakkal olyannyira elégedettek volta, hogy 1998 óta csak Kínából vásárolnak fröccsöntő gépeket. Stabil kapcsolatot építettek ki ottani beszállítókkal, így jó áron kapják a berendezéseket. Ennek is köszönhetően Nyíregyházán már a harmadik hullámban újítják meg kapacitásukat.

A termeléssel párhuzamosan jelentősen fejlődött a társaság alkalmazottainak száma is. Ekkorra megduplázódott, 2007-re pedig 270-re nőtt a létszám. – Ez az ugrás annak is köszönhető, hogy 2006-ban megvásároltuk a holland Flair céget és a csomag részeként a miskolci MM Rt.-t, valamint a Badine Magyarország Kft.-t. Előbb a Badine-t, majd az MM Rt.-t is beolvasztottuk a felsőzsolcai székhelyű kft.-be, s ekkor változtattuk a nevünket Star*Plus Műanyagipari Kft.-re – mondja Tóth György. – A felvásárlással jelentős ugrás történt a termékválasztékunkat illetően is. Ennél is fontosabb azonban, hogy a hollandok tulajdona volt egy 18 hektáros miskolci telephely, ami hos�- szú távú fejlesztési lehetőséget biztosít számunkra. (Arnóton 4,2 hektáron működik jelenleg a cég – a Szerk.).

1,5 milliárdos beruházás

És most ugorjunk vissza egy picit az időben! 2000-től kezdtek jelentős mértékben exportálni, s immár nemcsak a szomszédos országokba. S miután 2004-ben a Lidl-hálózat beszállítói lettek, többek között angol és német bérmunkájuk is van, és jónéhány nagy cégnek szállítanak. Ennek köszönhetően mára az árbevételük 65-70 százalékát az export adja, s 85 százalékban euróalapú az árbevétel.

A sok évi hipermarketeskedésnek azonban egyéb, nem elhanyagolható hozadéka is van. Mivel volt fölös kapacitásuk és szerettek volna tovább növekedni, új lehetőség után néztek. A tapasztalatokra alapozva 2004 környékén elkezdtek ipari termékeket gyártani. S hogy ez mennyire fontos momentum a cég életében jól mutatja, hogy hosszú távon ezen a területen szeretnének bővülni.

– Az új beruházásnál, az infrastrukturális fejlesztéseknél és a személyi állomány bővítésénél is ezt szem előtt tartva hozzuk meg a döntéseket. Sokáig csak hagyományos fröccsöntéssel foglalkoztunk, de három éve vásároltunk olyan gépeket, amikkel 2 komponensű terméket tudunk gyártani és szeretnénk rövid időn belül eljutni a 4 komponensű fröccsöntött termékek előállításáig. Februárban elindítottuk a cég eddigi történetének legjelentősebb fejlesztését, egy 1,5 milliárdos beruházásba kezdtünk Miskolcon, amit 2012 első felében fejezünk be. Ennek keretében megépül egy új, 8000 m2-es üzemcsarnok a teljes infrastruktúrával, és a cég központját is ide telepítjük majd. A gyártás januárban indul, akkor már 68 fröccsöntő géppel fogunk dolgozni, ennek köszönhetően az ország egyik legnagyobb fröccsöntő kapacitása lesz a miénk. Jelenleg 7 ezer tonna műanyagot dolgozunk fel, a fejlesztés azonban több mint 10 ezer tonna műanyag feldolgozását teszi majd lehetővé és egy komoly technikával felszerelt műszaki fejlesztő részleget is kialakítunk – magyarázta az ügyvezető.

A tervek azonban nem érnek itt véget. Két éven belül új raktárcsarnokot építenek, átalakítják logisztikai rendszerüket, és szeretnének egy szerszámgyártó üzemet is indítani. Így a termékfejlesztés mellett teljes körű szerszám karbantartói hátteret is nyújthatnak majd a partnereiknek, ami egyre inkább elvárás velük szemben. A beruházáshoz jelentős állami támogatást is kapnak, ennek keretében vállalták, hogy 45 fővel bővítik a létszámot, ami idén már meghaladta a 300 főt.

Stabil lábakon

S hogyan látják piaci lehetőségeiket? Mint mondja, a rövid távon várható radikális változások miatt nehéz előre tervezni. De az elmúlt 21 évben folyamatosan fejlődtek, mindig nyereségesen zártak és a válságot is jól vészelték át. A pénzügyi helyzetük stabil, így bizton remélik, hogy a jövő kihívásait is kezelni tudják.

– ÉM –


TOP 100 – Tóth György: „Azzal foglalkozom, amit szeretek”

Miskolc – Tóth György nyerte el 2011-ben az Észak-Magyarország TOP 100 Gazdasági Díját.