Másfél milliárdos adócsalással gyanúsítja tatabányai őrző-védő cégek vezetőit a NAV

    Tatabánya, 2012. május 29., kedd (MTI) – Több mint másfél milliárd forintos adócsalással gyanúsítja egy több céget működtető tatabányai őrző-védő társaság vezetőit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); a társaság vezetésének eddig szabadlábon lévő tagjait a közelmúltban őrizetbe vették – közölte a szervezet regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 

Ráskai Rita tájékoztatása szerint 2011 októbere óta a NAV pénzügyi nyomozói harmadszor csaptak le a cégre, akciójuk nyomán összesen hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A Budapesten, Nyíregyházán és Tatabányán végrehajtott házkutatások során 900 millió forint készpénzt foglaltak le, s harminc gyanúsítottat hallgattak ki.

A bűnszervezet tagcégei egymás között körbeutalták a társaság bevételeit, melyek kapcsán indokolatlan és valótlan költségeket szerepeltettek a könyvelésben. Még azon bevételek egy részét is megpróbálták eltitkolni, amelyek bankszámlára érkeztek, azaz dokumentumokkal igazolható a meglétük.

A meg nem fizetett adó jelenlegi mértéke eléri az 1,7 milliárd forintot. A bűncselekmény feltételezett elkövetői akár 16 évre is börtönbe kerülhetnek költségvetési csalásért – mondta el a NAV sajtóreferense.