Multimédia

2008.11.18. 11:58

Húsz éves az internet Európában

<p>Az amszterdami Matematikai és Informatikai Központ munkatársainak fogalmuk sem volt, hogy történelmi pillanatnak tanúi, amikor megérkezett az első e-mail.</p>

Húsz esztendővel ezelőtt, 1988. november 17-én csatlakozott Hollandia, elsőként az európai országok közül, az amerikai NSF hálózathoz, az internet elődjéhez. Az amszterdami Matematikai és Informatikai Központ munkatársainak fogalmuk sem volt, hogy történelmi pillanatnak tanúi, amikor megérkezett az első e-mail. Se pezsgőbontás, se különösebb lelkesedés - elolvasták, majd mindenki ment a dolgára...

Piet Beertema, az akkori projektfelelős visszaemlékezése szerint már a nyolcvanas évek elején elkezdték a kutatásokat, a maiakkal összehasonlítva hihetetlenül lassú számítógépekkel dolgoztak. Az első kiépített hálózat is roppant egyszerűnek tűnik - a maiakhoz képest.

Az Egyesült Államokban 20 évvel ezelőtt az internet legfontosabb felhasználója a hadiipar volt, de ezzel párhuzamosan a tudományos élet is megkezdte alkalmazását, amely aztán lassan átterjedt Európára is.

  • A játékosoktól is lop az adatmaffia
    Hússzor annyit ér egy World of Warcraft azonosító, mint egy hitelkártyaszám.

  • Nálunk is kapható lesz a filléres laptop
    Az OLPC eredeti elképzelése egyébként az volt, hogy létrehozzanak egy számítógépet iskolás gyerekeknek, amelynek az ára 100 dollár alatt lesz.

  • Az első képek egy Naprendszeren kívüli bolygóról
    A Hubble űrteleszkóp segítségével a NASA csillagászainak először sikerült optikai eszközökkel képet készíteniük egy másik csillag körül keringő bolygóról.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!