Másfél milliárd euróba került Szerbiának eddig Mladics

Szerbia körülbelül másfél milliárd eurónyi összegtől esett el a 2000. szeptemberi demokratikus fordulat óta, mert nem működik együtt a Hágai Törvényszékkel.

A belgrádi Vecsernye Novoszti (Esti Hírlap) elemzése szerint jóval több beruházás indulhatott volna meg, több hitelt kapott volna és általában jobb lenne Szerbia hitelképessége, ha Belgrád tavaly aláírta volna az EU-val a társulási és stabilizációs megállapodást. Brüsszel tavaly májusban a Törvényszékkel való együttműködés hiánya miatt szakította meg a társulási tárgyalásokat akkor még Szerbia és Montenegró államközösségével. Az azóta függetlenné vált Montenegró a múlt héten aláírta az EU-val a kérdéses dokumentumot.

A balkáni háborúkban elkövetett bűnöket vizsgáló és azokban ítélkező Hágai Törvényszékkel elsősorban abban nem működik együtt Szerbia – fogalmaznak Hágában és Brüsszelben is-, hogy nem tesz meg mindent Ratko Mladics tábornok és Radovan Karadzsics elfogására. A boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnoka és az akkori államalakulat elnöke immár 11 év óta bujkál, de arra már fény derült, hogy például Mladicsot a szerb hatóságok többször is elfoghatták volna, minthogy Szerbia területén rejtőzködik.

Szerbia hitelképessége jelenleg a legalacsonyabb szinten van 2000 óta, amikor eltávolították Milosevicset az ország éléről – idéz a lap egy névtelenségéhez ragaszkodó uniós tisztségviselőt. A forrás elmondta, hogy az Unió vezetői az elmúlt hetekben kemény álláspontot képviseltek a szerb politikusokkal szemben. Azonban, amennyiben európai irányultságú kormány alakul Szerbiában, a stabilizációs és társulási tárgyalások néhány héten belül folytatódhatnak, a szerződés aláírásának feltétele azonban továbbra is Ratko Mladics kiadatása.