Másfél hónap alatt 333 tonna marihuánát foglalt le Bolívia

A bolíviai hatóságok átlagosan több mint nyolc tonna marihuánát foglaltak le naponta az év eleje óta – közölte csütörtökön a dél-amerikai ország helyettes belügyminisztere. Felipe Caceres (…kászeresz) elmondása szerint a drog nagy részét Chilébe, és Brazíliába szánták.

A bolíviai rendõrség az év kezdete óta 333 tonna marihuánát foglalt le, amelynek majdnem 75 százalékát a Chilébe és Brazíliába vezetõ úton kapcsolták le – közölte a bolíviai kormány “drogcárja”. Ez átlagosan napi 8,3 tonnát jelent. A drogellenes bolíviai erõfeszítéseket irányító Caceres elmondta, hogy ezen kívül még 2,8 tonna kokaint is sikerült lefoglalniuk az évbõl eddig eltelt másfél hónap alatt.

A bolíviai tisztségviselõ a bejelentéskor elmondta, hogy az elfogott drog egy részét a belföldi piacra szánták. Caceres kijelentette: aggodalomra ad okot, hogy az egyetemi hallgatók, és a felnõttek között egyre nõ a marihuána fogyasztás.

Evo Moral bolíviai elnök 2009 novemberében felfüggesztett minden drogellenes együttmûködést az Egyesült Államokkal, és kitoloncolta az országból a politikai felbújtással vádolt amerikai ügynököket. Az Egyesült Államok kormánya akkor arra figyelmeztette Bolíviát, hogy az együttmûködés megszüntetése a drogcsempészet, valamint az erõszakos bûncselekmények emelkedését fogja eredményezni.