Martti Ahtisaari kapta az idei Nobel-békedíjat

A Nobel-békedíjat hagyományosan Norvégiában működő bizottság döntése szerint idén Martti Ahtisaari volt finn elnök kapja az elismerést. A poltikus a világ több pontján közvetített a békéért.

Az oslói Nobel Bizottság pénteki bejelentése szerint Martti Ahtisaari az elmúlt három évtizedben, a békéért tett áldozatos munkájával érdemelte ki az elismerést. “Ezek az erőfeszítések hozzájárultak egy békésebb világ megteremtéséhez” – áll a testület indoklásában.

A 71 éves politikust már régóta a Nobel-békedíj esélyesének tartották. Ahtisaari eredetileg tanárnak készült, majd a 60-as években diplomáciai pályára lépett. 36 évesen már Tanzániába akkreditált nagykövet lett, majd később az ENSZ-főtitkár megbízottjaként igazgatta Namíbia ügyeit.

1994-ben a Finn Szociáldemokrata Párt államfőnek jelölte az északi ország első, közvetlen elnökválasztásán, amelyet fölényesen megnyert. Országa egy évvel később csatlakozott az Európai Unióhoz.

Az igazi diplomáciai sikereit Indonéziában és Koszovóban aratta. 2005-ben sikerre vezette a béketárgyalásokat az indonéziai Aceh tartományban, ahol addigra már 15 ezren haltak meg a három évtizede zajló etnikai háborúban. Ezután az ENSZ koszovói megbízottja lett. Ahtisaari nevéhez fűződik a volt szerbiai tartomány státusának megalapozása, majd a függetlenségének elszánt támogatása, noha a tavalyi tárgyalásokon nem értett szót Belgráddal.