Martonyi János szerint politikai támadás áll az "ügynök-kérdés" hátterében – Pont FM 88.1

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint politikai támadás áll azon cikk hátterében, amelyben azt állítja róla Kende Péter, hogy a III/III-as ügyosztálynak készített jelentéseket. Martonyi János pénteken a Pont FM 88.1 rádióban azt mondta, hogy valóban be kellett számolnia külföldi útjairól – ez azonban szerinte az akkori viszonyok között érthető volt, és cáfolta, hogy ezért pénzt kapott volna. Mint mondta, utólag állították be úgy a helyzetet, mintha álnéven jelentő beszervezett ügynök lenne.

“Valakinek, valakiknek érdekében áll poltikai támadást indítani…nyilván arra is meg van az elképzelésük, hogy ezt miért pont most teszik ” – mondta Martonyi János arra a kérdésre, hogy szerinte miért pont most került nyilvánosságra ez a történet. A volt külügyminiszter egyfajta válasznak tekinti az eseményt, amely arra érkezett, hogy az utóbbi időben “markánsabban” nyilvánult meg a hazai közállapotok ügyében.

Martonyi János a rádióinterjúban azt mondta: részben azért nem hozta nyilvánosságra a történteket, mert nem érezte, hogy ez olyan mértékű folt lenne a múltjában, ami indokolná. Másrészt pedig úgy gondolja, hogy ha megjelentetett volna egy visszaemlékezést az eseményekről, akkor azt a következtetést vonták volna le az emberek, hogy valami nagy gond van és azért akarja magát előre tisztázni.

Martonyi János szerint Antall József ismerte a róla szóló tényeket, és a volt miniszterelnök is azt mondta neki, hogy nem tett semmi olyat, ami felróható lenne. Martonyi János úgy véli: az álneves ügynök-történetet utólag építették fel köré. Azt, hogy nem volt besúgó szerinte az is bizonyítja, hogy több III/III-as jelentést készítettek róla, amelyekben a szocializmus ellenségének nevezik őt.

Kende Péter író-kutató az Élet és Irodalom legfrissebb számában ír arról, hogy az állambiztonsági levéltárban a “Magasdi – Marosvásárhelyi” dosszié kutatása közben fedezte fel: Martonyi és Marosvásárhelyi ugyanaz az ember. Állítása szerint találkozót kért Martonyi Jánostól, aki egyszer sem tagadta, hogy Martonyi és Marosvásárhelyi ugyanaz az ember.