Friss hírek

2009.06.17. 16:46

MOK: a csökkenő finanszírozás csődbe viszi a kórházakat

<p>Rövid időn belül csődbe viheti az egészségügyi szakellátó intézményeket az új finanszírozási rendszer - közölte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdán. A szakember szerint az újabb jelentős forráskivonás közvetlenül veszélyezteti a betegellátást. A betegforgalom pedig a gazdasági válság miatt tovább nő, hiszen a munkájukat elveszítő emberek tömegesen mennek a korábban elhalasztott beavatkozásokra - tette hozzá Éger István.</p>

Nemhogy az eddigi színvonal megtartása lesz lehetetlen, de kifejezetten és egyre gyakrabban kerül veszélybe a betegbiztonság is az új finanszírozási rendszer miatt - közölte Éger István. Számítások szerint ugyanis a jelenlegi 146 ezer forint helyett 120 ezer forint lesz a teljes teljesítmény után járó átlag finanszírozás. A kamara elnöke szerint ugyanakkor folyamatosan emelkedik a betegszám, hiszen a gazdasági válság miatt sokan táppénzre mentek vagy pótolták azokat a beavatkozásokat, amelyeket korábban a munkahelyük féltése miatt halasztottak el. Éger István hangsúlyozta: sürgősen ki kell dolgozni egy olyan egészségpolitikát, amely nem mesterséges intézménycsődök révén, kényszerűen alakítja az új struktúrát.

Az orvosi kamara elnöke hozzátette: a gazdasági megszorításokból az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és annak intézményei is kiveszik a részüket, hiszen jogalap nélkül igyekeznek több százmillió forint finanszírozást visszavonni az érintett szolgáltatóktól. Ezzel nemcsak az intézmények léte kerül veszélybe, de számos szakorvos személyes egzisztenciája is. Utóbbi fokozza a szakorvosok menekülési kedvét és rontja a hazai orvos-ellátottságot. A Magyar Orvosi Kamara emiatt panaszt emel az OEP Ellenőrzési Főosztályának vezetőjénél, vizsgálatot kér az intézmény főigazgatójától, az egészségügyi minisztertől, valamint a legfőbb ügyésztől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!