Martin Schulz: "nem avatkozom a magyar belpolitikába"

Az európai szocialisták-szociáldemokraták frakciójának elnöke, Martin Schulz visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint beleavatkozna a magyar belpolitikai ügyekbe. A német sajtóban Orbán Viktor ellenlábasának nevezett politikus bejelentette: szerdán három másik frakcióval közösen javasolni fogják, hogy az Európai Parlament fogadjon el egy állásfoglalást a magyar médiatörvény módosításával kapcsolatban.

Martin Schulz kedden egy strasbourgi sajtótájékoztatón visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint beavatkozna a magyar belügyekbe. A német politikus hangsúlyozta: Magyarországnak természetesen jogában van, hogy saját törvényeket fogadjon el. Martin Schulz nem bírálja a teljes magyar jogrendszert, de a médiatörvény még az Európai Bizottság szerint sem összeegyeztethető az uniós jogszabályokkal – írja a parliament.com internetes lap. Martin Schulz azt is bejelentette, hogy szerdán az Európai Parlament négy frakciója közös indítványban ismét követelni fogja, hogy Magyarország módosítsa a médiatörvényt, és arra is felhívják a figyelmet, hogy média sokszínűségét és a sajtó szabadságát tiszteletben kell tartani az összes uniós tagállamban.

Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt, szerdán közös indítványban kér állásfoglalást az Európai Parlamenttől a szocialista, a liberális, a zöld és a zöld balodali frakció a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban. A négy frakció sajtóirodáinak tájákoztatása szerint szeretnék, ha a parlament üdvözölné az Európai Bizottságnak a magyar médiatörvény átvizsgálására vonatkozó kezdeményezését és a magyar hatóságok ezzel kapcsolatos, a törvény módosítására hajlandóságot mutató bejelentését. Azt is szeretnék elérni, hogy az EP a magyar hatóságokat a jogszabálymódosítására, az Európai Bizottságot pedig arra szólítsa fel, hogy erre rövid határidőt szabjon a magyar hatóságoknak.

Martin Schulz januárban több német lapban élesen bírálta a magyar kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt. A Welt-kompaktnak adott interjújában azt mondta, hogy mindenki számára az lenne a legokosabb döntés, ha a magyar kormány visszavonná a médiatörvényt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban pedig egyenesen diktátorként, az európai egységet veszélyeztető politikusként jellemezte Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnököt január 19-én leragasztott szájú képviselők fogadták Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén, ahol a magyar soros elnökség féléves programját ismertette. Orbán Viktor akkor arra kérte az EP képviselőit, hogy legyen bármilyen véleményük is a magyar belpolitikáról, ezt ne keverjék össze az unió következő hat hónapjának elnökségével, mert ennek nem Magyarország, hanem az Európai Unió teljes közössége látja kárát. Megismételte, hogy ha a médiatörvény ellentétes az uniós jogszabályokkal, úgy azt a kormány kész módosítani.

-Független Hírügynökség-