Friss hírek

2008.12.21. 14:30

Jövőre sem utazhatnak vízummentesen a szerbiai polgárok

<p>Mégsem szűnik meg jövőre a szerbiai polgárok számára a vízumkényszer a schengeni országokba. Minden jel szerint Szerbia csak 2010-ben számíthat arra, hogy rákerül az úgynevezett schengeni fehérlistára, ha akkorra eleget tesz a vízummentesség feltételeinek.</p>

A feltételek listáján szerepel három törvény is, az egyik a pénzmosásnak és a bűnözés finanszírozásának a megakadályozására vonatkozik, a másik a diszkrimináció tilalmáról, a harmadik pedig a nemzetközi jogsegélyről. Emellett még öt konvenciót kell a parlamentnek becikkelyeznie, a kormánynak pedig intézkednie a Szerbiába hazatoloncoltak reintegrációjának stratégiájáról. Megalakításra vár még három intézmény, egyebek mellett a korrupció ellenes ügynökség, ugyanakkor gondoskodni kell az adatvédelemről is.

Szerbiának be kell fejeznie az új személyi okmányok kiadását. Az EU országaiba ugyanis vízum nélkül csakis azok a szerb polgárok utazhatnak, akik új, biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Ilyen pillanatnyilag kevés szerb állampolgárnak van, hiszen késtek a kiadásával, ezért kell a rég "jugoszláv" útlevél érvényességét meghosszabbítania a parlamentnek 2009 végéig. De ez még nem minden.

Számos tennivaló van még a határátkelők alkalmazottjainak kiképzése, az EU-országokban törvénytelenül tartózkodó szerb polgárok hazatérése, az illegális migráció ellenőrzése valamint a bűnözés, terrorizmus és korrupció elleni harc terén. A szerbiai polgárok tehát csak akkor utazhatnak majd vízum nélkül, amikor mindezek a feltételek teljesülnek, é+s ezt az EU országai minősített többségi szavazással elismerik. Jövőre ez még nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!