Márta István: Taub Jánossal egy nagy mestert veszített a színházi társadalom

Egy nagy mestert veszített a színházi társadalom, egy különleges rendezõt – mondta Taub Jánosról, a csütörtökön Budapesten elhunyt rendezõrõl az Új Színház igazgatója. Márta István azt is közölte: bár a 83 éves korában elhunyt mûvész soha nem volt szerzõdött tagja az Új Színháznak, három olyan nagyszerû elõadást rendezett ott, hogy az egész társulat mégis tagnak tekintette. Ezért is tekinti Taub Jánost a Komédium Színház mellett az Új Színház is saját halottjának.

Márta István elmondta: Taub János különleges rendezési módszerrel állítootta színpadra a darabokat. Már a rendezés megkezdése elõtt részletes partitúrát írt, amelyben teljesen pontos jelzések szerepeltek. Ennek elleénre nemcsak hogy megengedte a színészeknek, hogy saját ötletüket is hozzáadják az elõadáshoz, hanem el is várta tõlük.

Taub János 1927. született az erdélyi Halmin. 1954-ben végzett a Szentgyörgyi István Színmûvészeti Intézetben, majd Temesvárra szerzõdött igazgató-fõrendezõnek 1962-tõl a kolozsvári Állami Magyar Színház, majd 1971-tõl a bukaresti Bulandra Színház tagja. 1981-ben Izraelbe emigrált, 1986-tól Magyarországon rendezett. Legnagyobb sikerei az Új Színházban a Chioggiai csetepaté és Plautus: A hetvenkedõ katonája, amelyet színpadra a Radnóti Színházban évekig játszottak