“Marsi” rózsaszín gyémántot árvereznek el Hongkongban

    London/Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Ritka drágakövet, egy úgynevezett “marsi” rózsaszín gyémántot árverez el Hongkongban a Christie’s aukciós ház.

 

A drágakő 12 karátos és igen ritka. Nevét 1976-ban kapta, amikor Harry Winston, a híres amerikai ékszerész értékesítette. Az Egyesült Államok abban az évben bocsátott föl műholdat a Marsra, a gyémánt a bolygó színe miatt kapta a “marsi” nevet – írta a BBC hírportálja.

A világ leghíresebb rózsaszín gyémántja II. Erzsébet királynőé. A Williamson Pink néven ismert követ 1947-es házasságkötésére kapta a későbbi uralkodó, a 23,6 karátos gyémántot később egy brossba ágyazták.

A most árverésre váró rózsaszín kő értékét 8-12 millió dollárra taksálja a Christie’s. “Attól a Harry Winstontól származik, akit olyannyira lenyűgözött a hír, hogy az amerikai műhold elérte a Mars bolygót, hogy benézett a műhelyébe és talált egy csiszolatlan gyémántot, amely a csiszolás után eséllyel mutatkozhatott rózsaszínnek” – írta le a követ a ház ékszerekért felelős szakembere, Francois Curiel.

A szakember szerint Winston tehát megcsiszolta, méghozzá úgy, hogy intenzitása nagyobb lett bárminél, amit korábban csiszolt. A gyémánt jelenlegi amerikai tulajdonosa azonban most úgy döntött, elárverezi a követ, méghozzá az igen erős ázsiai piacon, Hongkongban.

Az aukciós ház arra számít, hogy 10-12 licitáló lesz versenyben az árverésen.