Marosvásárhelyi fedőnéven jelentéseket írt Martonyi ? – a volt külügyminiszter cáfol

Martonyi János egy személyes interjúban elismerte, hogy Marosvásárhelyi fedőnéven írt jelentéseket a rendőrségnek a 60-as évektől kezdve – jelentette ki Kende Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában csütörtök délután. Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere közleményben cáfolta az állítást.

Kende Péter író-kutató azt mondta, az állambiztonsági levéltárban a “Magasdi – Marosvásárhelyi” dosszié kutatása közben fedezte fel, hogy Martonyi és Marosvásárhelyi ugyanaz az ember. Találkozót kért Martonyi Jánostól, az Orbán-kormány volt külügyminiszterétől, aki Kende Péter szerint egyszer sem tagadta, illetve elismerte, hogy Martonyi és Marosvásárhelyi ugyanaz az ember.

A kutató az Egy polgár vallomásai című írásában összegzi jegyzeteit, mely a pénteki Élet és Irodalom című újságban jelenik meg.

Martonyi János csütörtök délután közleményben cáfolta és rágalomnak nevezte az állítást. Ismételten hangsúlyozta, hogy soha nem volt hálózati személy, és hálózati tevékenységet sem végzett, ilyen tevékenység vállalására vonatkozó nyilatkozatot sem szóban, sem írásban soha nem tett, az állambiztonsági szervekkel nem működött együtt.

Martonyi közölte, bizonyítékok hitelesítik, hogy huszonöt évig, 1965-től a rendszerváltozásig az állambiztonsági szervek ellenséges személyként tartották nyílván, 1988-ban pedig nyomozás indult ellene. Martonyi János szerint a mostani támadás alapjául a hatvanas évek második felében – az akkori rendelkezéseknek megfelelően – tanulmányútjairól beszámolókat kellett írnia. A volt külügyminiszter azt állítja, soha nem volt tudomása arról, hogy a beszámolók alapján dosszié készült róla vagy fedőnevet adtak volna neki.