Márkói völgyhíd – egyelőre nem született új műszaki megoldás

Legalább három hetet még várni kell arra, hogy folytatódjon a márkói völgyhíd építése. A 2800 tonnás betonút egy hónapja csúszott el, éppen akkor, amikor hidraulika segítségével helyére akarták tolni a pályatesteket.

“A forgalmas 8-as főútvonal mentén épülő völgyhíd segédszerkezete a helyretétel során annyira megsérült, hogy teljesen új műszaki megoldásokat kell találni. Mérnökeink között folytatódnak a szakmai egyeztetések, hogy milyen megoldással lehet a helyére tolni a pályatesteket”- mondta a Független Hírügynökségnek Barabás Miklós, a kivitelező Bilfinger-Berger Hungária Kft. ügyvezetője. Közben az is kiderült, a sérült segédhíd olyan speciális anyagból készült, amit nagyon nehéz beszerezni, pedig több elemet pótolni kell, így az anyagbeszerzés miatt is csúszik az építkezés.

Ha a szakemberek elhárítják a hibát, akkor a kétszer két sávos utat percenként 20 centiméteres sebességgel tolják a pillérekre. Ez lesz a viadukt építésének leglátványosabb része. A négy kilométeres elkerülő út építése mintegy ötmilliárd forintba kerül. Az átadási határidő ez év december vége, de a kivitelező már most úgy látja, tavasz előtt nem tudják átadni az új útszakaszt.