Markó ultimátumot adott a polgári pártnak

Utolsó határidőt ajánl Markó Béla RMDSZ elnök Tőkés László EP-képviselőnek, a Magyar Polgári Párttal (MPP) való egyezségről az őszi parlamenti választásokat illetően. A szövetségi elnök a két szervezet közötti egyeztetést lebonyolító Tőkés Lászlónak kedden elküldött levelében azt írja: készek leülni tárgyalni Tőkéssel, mint az RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulások legmarkánsabb képviselőjével.

Markó a tárgyalásra csütörtököt ajánlja, ugyanis pénteken az RMDSZ szaktestületeiben már végleges döntést hoznak a jelöltek személyéről. Markó szerint amennyiben Tőkés nem tudja vállalni a választási együttműködés aláírását, a Magyar Polgári Párt képviselőivel megpróbálhatnak még egy tárgyalást lefolytatni.

“Mellesleg megjegyzem, hogy már így is furcsának tartom a kialakult helyzetet: lassan azt a látszatot teremtjük, hogy az önkormányzati választásokon egyértelműen, túlnyomó többséggel nyertes RMDSZ ajánlgatja magát a vesztes MPP-nek, holott erre semmi szükségünk sem lenne” – állítja az RMDSZ elnöke. Markó közölte, hogy még a túlzott kompromisszumkészség ódiumát is vállalja azért, hogy minél teljesebb politikai összefogást valósulhasson meg a romániai magyar közösségen belül. “Természetesen nem a Magyar Polgári Párt, hanem a magyar választók érdekében tesszük ezt, miközben a halogatás lassan már a jelöltállítási folyamatot is veszélyezteti” – tette hozzá.

Markó azt követően ajánlotta fel az újabb találkozót, hogy szombaton a Magyar Polgári Pártnak az RMDSZ-el tárgyaló küldöttsége nem fogadta el a belső koalíció javaslatát. Alig két nappal később Szász Jenő, a szervezet elnöke közleményben tudatta: az RMDSZ javaslatát elvben mégis elfogadják. Szász egy Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta: döntésükben a Fidesz és a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felől érkező nyomás is közrejátszott. Korábban ugyanis mindkét szervezet vezetője bírálta Szászt a megegyezés hátráltatásáért.Sporthírek