Markó szerint túl lassan épül az erdélyi sztráda

Kifakadt az Erdélyt átszelő autópálya építési munkálatainak lassúsága miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Markó Béla Aradon úgy fogalmazott: nagyon elégedetlen a sztráda építési munkálataival, habár még reménykedik, hogy az idén megnyitják az épülő autópálya első szakaszát. Markó hangsúlyozta: az infrastrukturális fejlesztések terén Erdély mindig is hátrányban volt, a kormánynak most nagy figyelmet kellene szentelni az út és sztrádaépítéseknek.

A politikus azt is rosszallta, hogy a négyes páneurópai folyosó romániai szakaszának építése is túlságosan lassú, pedig ezt uniós forrásokból finanszírozzák, így gyorsabb ütemben kellene dolgozni. “Az utóbbi időben Magyarország gazdasági nehézségekkel küszködik, de folyamatosan építik a sztrádákat. A 93 ezer négyzetkilométeres országot több mint ezer kilométernyi sztráda szeli át, míg a 237 ezer négyzetkilométernyi Románia alig 260 kilométer autópályát tud felmutatni. Világosan látszik, hogy nagy hátrányban vagyunk” – fogalmazott az RMDSZ elnök.

Varujan Vosganian román gazdasági miniszter múlt héten úgy fogalmazott: Romániában az elmúlt másfél évben 80 kilométernyi sztrádát sikerült építeni, ami kétszer több, mint az ezt megelőző 16 évben épített pályák hossza.

A Brassó és Bors közötti 415 kilométer hosszúságú, 2004-ben megkezdett autópályából egyelőre alig néhány kilométer készült el. Bogdan Sgarcitu, a sztrádaépítő Bechtel vállalat szóvivője a napokban azt nyilatkozta: az eddig megépített Kolozs megyei hét kilométeres szakaszt az év végére 13 kilométer hosszúra növekszik. Sgarcitu azt állította: ha nem lett volna a több mint egy éves kényszerleállásuk, ugyanakkor a kormány a megfelelő ütemben finanszírozta volna a sztrádaépítést, már több mint száz kilométeres szakasz lenne készen az erdélyi autópályából.Sporthírek