Markó az RMDSZ régi-új elnöke

Újraválasztották Markó Bélát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökévé. A szombaton zárult kongresszus küldöttei közül 436-an szavaztak a régi vezetőre, 42-en ellene. Az elnöki posztot 1993-tól betöltő politikusnak ellenjelöltje nem volt.

Erdély fontosságát hangsúlyozó programbeszédében a politikus célként jelölte meg: “Erdély legyen a keleti Svájc!”. Szerinte a területnek minden adottsága – erdővagyon, idegenforgalom, szellemi energia – megvan ahhoz, hogy gazdag régióvá váljon. Hozzátette: a más-más nemzetiségű erdélyi népnek meg kell adni a méltó együttéléshez szükséges egyenlő jogokat, és a saját döntéseket szavatoló autonómiaformákat. “Kulturális és területi autonómiát is! Ezt el kell fogadtatnunk az Európai Unióval is” – magyarázta.

Markó Béla úgy vélekedett, az Európai Uniós csatlakozás nyomán nőtt a nemzetek egymásrautaltsága. Véleménye szerint már nem csak a románokkal, hanem minden európaival együtt kell dolgozniuk. Függenek Magyarországtól, de Magyarország is függ tőlük: nem csupán Romániától, hanem az erdélyi magyaroktól is – tette hozzá. “Hiába dugja struccként homokba a fejét egyik-másik magyarországi politikus, mert ha mi jól intézzük dolgainkat, az Magyarországnak is segít, ha pedig elakadunk, az bizony országaink közti feszültségforrás lesz azonnal” – hangsúlyozta az immár ötödször újraválasztott szövetségi elnök.Sporthírek