Máris üzlet Karadzsics: egy utazási iroda a volt elnök kedvenc belgrádi helyeire viszi a turistákat

Külön túrát kínál egy belgrádi utazási iroda azoknak, akik szeretnék megismerni a volt boszniai szerb elnök belgrádi rejtőzködésének főbb helyszíneit. A Vekol Tours vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta: külföldi partnercégeik kérték, hogy állítsanak össze egy útvonalat.

Tanya Bogdanov egyelőre nem akart arról beszélni, hogy sikeres-e az új szolgáltatás. Aki befizet a Karadzsics-túrára, megnézheti azt a tömbházat, ahol a volt elnök álnéven bujkált. Elviszik abba a kávéházba is, ahol szívesen üldögélt saját fotója, és a szintén körözött volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics képe alatt, guszlát pengetve. “A túra rövid sétával ér véget a szerbiai háborús bűnöket vizsgáló bíróság épülete előtt” – tette hozzá Bogdanov.

Az utazási iroda vezetője kiemelte, hogy ügyfeleik csak rendkívül szűkszavú tájékoztatót kapnak Karadzsicsról. “Teljesen politikamentes a program. Egyetlen politikai nézőpontot sem akarunk szolgálni”- hangsúlyozta Tanya Bogdanov. Így akarják elkerülni, hogy kényes helyzetbe kerüljenek.

Radovan Karadzsicsot július 22-én, 13 évnyi bujkálás után fogták el Belgrádban. A volt elnök Dragan Dabics néven természetgyógyászként dolgozott egy magánklinikán. Emellett egy életmódmagazinnak írt cikkeket, és gyakran tartott előadásokat Szerbiában. Noha nős, az elmúlt 1-1,5 évben egy elvált, gyermekét egyedül nevelő nővel mutatkozott a legtöbbször. Radovan Karadzsicsot már kiadták a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek, a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök szerda hajnalban érkezett meg Hága melletti börtönébe.