Mario Monti a földrengés sújtotta városokba látogatott

Mario Monti a földrengés sújtotta városokba látogatott
    Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. május 22., kedd (MTI) – Folyamatosak az utórengések az észak-olasz Emilia Romagna tartomány földrengés sújtotta térségében. Ötezren töltötték az éjszakát sátrakban vagy ideiglenes szállásokká alakított épületekben.

 

Sürgős megoldást kértek a kormánytól és a katasztrófavédelemtől a vasárnap hajnali földrengésben súlyos károkat szenvedett városok polgármesterei. Modena, Ferrara és Bologna övezetében ötezer ember szorult az utcára: már harmadik napja az utcákon felvert sátrakban és az otthontalanok előtt megnyitott sportcsarnokokban, iskolákban tartózkodnak. Mások távolabb élő rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. Sokan továbbra is a lakásuk közelében, autóikban töltik az éjszakát. A lakosokat a tűzoltók kísérik vissza otthonaikba, hogy a legszükségesebb ruhaneműt, tárgyakat ki tudják menteni.

Még nem született terv a lakosság elhelyezéséről, a következő napokban a katasztrófavédelem és a vöröskereszt építette sátortáborokban maradnak. Tábori konyha, áramfejlesztő is érkezett. Az otthontalanok között nagyszámban vannak idős emberek és az Emilia Romagnában dolgozó bevándorlók is. Az utórengéseknek még nincs vége: az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet hétfő este tíz óra és kedd reggel hét között harmincnégy, a Richter-skála szerinti kettes erősségűnél nagyobb rezgést mért. A helyzet a földrengésben a legtöbb kárt szenvedett Sant’Agostinóban (Ferrara) és Finale Emiliában (Modena) a legsúlyosabb. Finale Emilia polgármesteri hivatala is megsemmisült: a 12 ezres város első embere, Fernando Ferioli a helyi tornaterembe költözött és az itt sorakozó campingágyak között irányítja a lakosság segítését. Sant’Agostinóban négyszázan vannak a város sportcsarnokában. A város egyes lakásait a megrepedt padlók alól feltörő sár árasztotta el. Mario Monti olasz kormányfő Ferrarába, Sant’Agostinóba és Finale Emiliába látogatott, ahol a hatóságokkal, mentőkkel, az áldozatok családtagjaival és a sátrakban élőkkel is találkozott. Monti bejelentette, hogy a római kormány katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja a földrengés térségét. Néhányan tiltakozva fogadták Montit azt kiabálva, hogy a “tolvaj, rabló” római kormánynak nem a bankokat, hanem a bajba jutottakat kellene segíteni. A Coldiretti agrártermelői szövetség szerint a legnagyobb kár a tartomány jelképes termékét érte: a parmezán gyárakban a sajtkorongok tíz százaléka megsemmisült.További hírek a Nagyvilág kategóriából