Mária mennybe menetelének ünnepe Lourdes-ban

Több tízezer zarándok gyűlt össze szerdán Európa második legnagyobb katolikus búcsújáróhelyén, a franciaországi Lourdes-ban ((lúrd)), hogy részt vegyen Mária mennybemenetelének megünneplésén.

Mintegy 35 ezer hívő volt ott a szokásos szabadtéri misén, amelyet a toulouse-i érsek, Robert de Gall ((rober dögall)) celebrált 9 püspök és 200 pap jelenlétében. Az érsek a szentbeszédet az iraki vérontás áldozatainak szentelte.

A Pireneusok lábainál fekvő 15 ezer lakosú városkába évente 6 millió zarándok látogat el, vagyis Lourdes Róma után a második legnagyobb zarándokhely. A katolikusok hite szerint Lourdes-ban 1858-ban a Szűz Mária megjelent egy fiatal molnár lányának.

Az idei mennybemeneteli zarándoklatra mintegy ezer beteg és mozgáskorlátozott is eljött, akiket a város kórházaiban szállásoltak el. Évente több százezer beteg és mozgássérült látogat Lourdes-ba, gyógyulást remélve a város forrásának vízétől, amelynek csodás gyógyító erőt tulajdonítanak.

1858 óta csaknem 7 ezer rendkívüli gyógyulást jegyeztek fel, amelyet Lourdes-nak tulajdonítanak, ezek egy százalékát ismerték el hivatalosan csodának.