Mária-kegyhelyek vezetői tanácskoznak

Mária-kegyhelyek vezetői tanácskoznak
Az Istenszülő oltalmának búcsújával vette kezdetét szombaton Máriapócson az a nemzetközi találkozó, melyen Európa legjelentősebb Mária-kegyhelyeinek vezetői is püspökei vettek részt, s melyre sok zarándok is érkezett.

A szent liturgia után Keresztes Szilárd, hajdúdorogi megyéspüspök és mons. Periet, Lourdes-i püspök sajtótájékoztatót tartott az Európai Máriás Háló tagjainak jelenlétében.

Száz éve történt, hogy a máriapócsi kegykép harmadszor könnyezett, ennek eredménye, hogy az idén itt rendezik meg a legnagyobb Mária-kegyhelyek püspökeinek találkozóját – kezdte a sajtótájékoztató Keresztes Szilárd püspök, majd elmondta: a szombat és a vasárnap az ünnepé, hétfőn kezdődik a munka, az egymás közötti beszélgetés a kegyhelyek életéről.

Az első találkozó két éve a franciaországi Lourdes-ben volt. A Háló létrehozását kezdeményező Periet püspök szólt a náluk, majd a portugáliai Fatimában rendezett találkozóról, majd elmondta: miért esett a választás most Máriapócsra. A keresztény egységet akarták kifejezni vele, mert a vasfüggöny lebontása előtt az egykori szovjet blokkban élő keresztények nem tarthattak a nyugat-európai kegyhelyekkel szoros kapcsolatot.

– Lényeges szempont volt, hogy a Háló többi kegyhelyétől eltérően a máriapócsi kegyhely görög szertatású. Máriapócsra Keresztes püspök úr nem csak munkára, hanem közös ünneplésre is hívott bennünket – fogalmazott a lourdesi püspök –, mi pedig örömmel találkozunk mindazokkal, akikkel két éve létrehoztuk a Máriás Hálót.

Bejelentette, hogy a kegyhelyek számát húszra emelik. Azért volt 15, mert a rózsafűzér 15 titkot tartalmazott, de II János Pál pápa öt újabb titkot tett hozzá, ez tette lehetővé hogy húszra emeljék a kegyhelyek számát is.

B.J.