Helyi közélet

2015.10.29. 19:46

"A baj ott kezdődik, amikor ezek az emberek már nem gondolkodnak"

Miskolc - A Kazincbarcikán is forgatott Veszettek című film rendezőjével és egyik szereplőjével beszélgettünk.

Miskolc - A Kazincbarcikán is forgatott Veszettek című film rendezőjével és egyik szereplőjével beszélgettünk.Néhány napja játsszák a mozik Goda Krisztina új filmjét, a Veszetteket. A jelenetek felét megyénkben, Kazincbarcikán forgatták, bizonyára emlékeznek még olvasóink a forgatáson, tavaly nyáron készült riportunkra.

Aktuális

A miskolci Művészetek Házában kedden a film vetítése után közönségtalálkozót szervezett a Cine-Mis Nonprofit Kft. Goda Krisztina rendezővel és Béli Ádám színművésszel, a filmbéli Ferivel beszélgethettek az érdeklődők. Lapunk kérdéseire válaszoltak az alkotók.

– Nagyon aktuálisnak éreztem Czető Bernát László kisregényét, ezért vittük a történetet filmvászonra – mondta lapunknak a rendező. – Elsősorban az ragadott meg ebben a történetben, hogy egy rendkívül karizmatikus vezető áll a regény középpontjában, aki engem mint olvasót megvezetett. Először azt gondoltam, hogy az ő célkitűzései abszolút helyesek, és volt közöttük jó pár olyan, amivel egyet tudtam érteni. És akkor szépen lassan, lépésről lépésre az egész eltolódott szélsőséges irányba.

Goda Krisztina kiemelte: a napjainkban jelen lévő társadalmi feszültséget csak úgy lehet valamiképpen csökkenteni, ha az emberek különbséget tudnak tenni a faji előítélet és egy olyan cél között, amivel még bármelyik jóérzésű ember azonosulni tud. Mert, ha valaki a bűnözés ellen lép fel, azzal nincs semmi baj, de ha a bűnözést azonosítja a kisebbségekkel, akkor az már rasszizmus.


Goda Krisztina: Rendkívül karizmatikus vezető áll a regény középpontjában, aki engem mint olvasót megvezetett


Képi világ

Megjegyeztük, talán nem véletlen, hogy a forgatás egyik helyszíne Borsod megyei volt, hiszen megyénkre a filmben bemutatott élethelyzetek, ellentétek különösen jellemzők.

Goda Krisztina azonban, mint mondta, nem ez alapján választott helyszínt. Azt a képi világot kereste, amit a filmhez leginkább elképzelt, és azt itt találta meg. A film másik felét egyébként Várpalotán forgatták.

A rendező szerint a film alkalmas lehet arra is, hogy akár bűnöző csoportoknak vagy szélsőjobb nézeteket valló fiataloknak is bemutassák.

– Amiért ez a film hatásosan tud működni, az pontosan az, hogy bemutatja a rendvédelmi szervezet vonz­erejét is. Egy olyan fiatal számára, akinek nincs szinte semmilyen kitörési lehetősége, egyszer csak tartozni kezd valahová, a közösségnek megbecsült tagja lesz. Ezek mind vonzó szempontok. A baj ott kezdődik, amikor ezek az emberek már nem gondolkodnak, vagy nem a saját fejükkel gondolkodnak, és csak parancsokat kezdenek el végrehajtani – fogalmazott lapunknak nyilatkozva a rendező.

Ránk bízza

Béli Ádám szerint nagyon nehéz arra válaszolni, hogy hogyan lehetne csökkenteni a filmben bemutatott társadalmi feszültségeket. Meg is jegyezte, ha ő azt tudná, akkor ő lenne a világ legbölcsebb embere.

– Ez a film, ez a történet nem dönt el helyettünk semmit, hanem a nézőre bízza a megítélést, és ebben teljesen igaza van. Viszont nagyon erősen leteszi a voksot például a demokrácia mellett. És azzal, hogy bemutat egy ilyen folyamatot, hogy a kilátástalan helyzetben lévő fiatalokat hogyan lehet radikalizálni egy-két létező vagy generált társadalmi probléma révén, felhívja a figyelmet arra, hogy ezekkel a létező problémákkal foglalkozni kell, és mélyen elgondolkodtat azon, hogy ezeket a problémákat hogyan érdemes rendezni – vélekedett a színművész.

Nem volt feszültség

Elárulta, a forgatás alatt semmilyen feszültség nem volt a roma és nem roma szereplők között, hiszen mindenki értette a film mondanivalóját, és a munka közös ügy volt. A származás egyáltalán nem volt kérdés.

Béli Ádám több roma szereplővel is jó barátságot kötött, közöttük olyanokkal, akik „teljesen más világból érkeztek a film világába, mint a színészek”.


Névjegy: Goda Krisztina

  • Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró (1968)
  • Rendezői diploma: National Film and Television School (London)
  • Forgatókönyvírói diploma: University of California (Los Angeles)
  • Főbb filmjei: Veszettek (2015), Kaméleon (2008), Szabadság, Szerelem (2006), Csak szex és más semmi (2005)

  • Nincs munka. Elkallódnak

    A történet egy munkanélküliséggel küzdő kisvárosban játszódik. A nehéz anyagi helyzetben élő, kallódó fiatal fiúk egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában