Márciustól drágul a buszközlekedés Székesfehérváron

Csaknem tíz százalékkal emelkedik március 1-tõl a buszközlekedés díja Székesfehérváron.
Az Alba Volán Zrt. javaslatát elfogadta a város közgyûlése csütörtökön. Az emelést a közlekedési cég vesztesége teszi szükségessé, ez azonban az emelt tarifák után is eléri majd a 75 millió forintot, amelynek kifizetése Székesfehérvár önkormányzatára vár majd.

9.52 százalékkal emelkedik a jegy- és bérletár. A buszjegyek ára 200-ról 220 forintra emelkedik. A buszon váltott jegy 240 forint helyett 250 forintba kerül majd, az összvonalas havi felnõtt bérlet ára 5650 forintról 6250 forintra, a diák és nyugdíjas bérlet ára pedig 1950 forintról 2150 forintra nõ.

Az Alba Volán javaslata szerint ritkultak volna a járatok munkaszüneti napokon, de a menetrend egyelõre nem módosul, a tárgyalások folytatódnak még errõl.

A közlekedési cég vesztesége a múlt évben elérte a 210 millió forintot, amelyet törvény szerint a szolgáltatás megrendelõjének, az önkormányzatnak kellene kifizetni. A város könyvvizsgáló céget kért fel a követelés jogosságának megállapításához. A jelentés márciusban készül el, utána dönt a közgyûlés a kiegyenlítésrõl. A cég vesztesége ebben az évben a díjemelés után még mindig 75 millió forint.