Márciusi szüret Tokaj-hegyalján

Megkezdődött a szüret Tokaj-hegyalján. A rendkívül enyhe időjárás miatt több dűlőben már aszú-szőlőt szüreteltek a hétvégén, amire a gazdák szerint emberemlékezet óta nem volt példa. A hegyaljai szőlőkben már januárban befejezték a metszést, az idő pedig kedvezett a kései szüretelésű szőlőknek is, amelyek beaszúsodtak, így most szedik le termést.

A gazdák csodálkoznak, hiszen még soha nem fordult elő, hogy márciusban szedjék le a szőlőt. Takács Miklós mádi termelő eredetileg jégbort akart készíteni abból a szőlőből, amit nem szüreteltek le ősszel. Ehhez azonban nagy hidegre lett volna szükség, így a szőlő nem fagyott meg, a szemek az enyhe idő miatt pedig beaszúsodtak.

Az aszúszemek megmaradtak, meg a botrytis penészgomba is rajta, ezért úgy gondoltam, nem hagyjuk kárbaveszni – mondta a borosgazda a Független Hírüygnökségnek..

Az aszúszemeket egyesével szedik le a fürtökről, ezután ládákban gyűjtik össze ,és persze ilyenkor is külön feladat védeni a termést a seregélyektől.

A mádi Nyúlászó dűlőben egész hétvégén tart majd a szüret, a tervek szerint csaknem 200 kilogramm aszúszőlőt szednek majd le, ebből 120 liter 6 puttonyos tokaji aszú készítenek majd.