Március elsejétől ismét látogathatók az ipolytarnóci ősmaradványok

Március elsejétől ismét látogatható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A cápafogakkal hintett tengerparti föveny, a szubtrópusi erdő megkövesedett fái, az egzotikus növénylenyomatok, az ősvilági szörnyek lábnyomai, valamint a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.

Szekeres Rita, az ipolytarnóci látogatóközpont kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: az “Ősvilági Pompejiként” is emlegetett park a téli pihenő után az egyedülálló látványosságai mellett több újdonsággal is szolgál: ősállatok élethű szobrai, megkövesedett lábnyomaik és az őket életre keltő négydimenziós mozi mellett még egy rackanyájat is láthatnak itt a turisták, amellyel a kiterjedt gyepterület karbantartását végzik. A Kárpát-medence születése című állandó bemutató mellett pedig időszaki kiállítás nyílik Alapfy László fotóiból Megkövesedett fák címmel, amely amerikai nemzeti parkokat, köztük a Petrified Forestet mutatja be. Az ősmaradványos terület a márciusi hosszú hétvégén is minden nap nyitva tart majd a látogatók előtt. A MÁV-Start március végétől különvonatokat is indít Ipolytarnócra Budapestről, áprilistól pedig Békéscsabáról.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. Ipolytarnócot 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki. 2010-ben a világ első, határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark szakmai központjává vált, a geoturizmus fellegvára lett.