Március 19-ig még eldönthetik a diákok, melyik szakközépiskolába akarnak bekerülni

Akkor sem kell kétségbeesniük a szülőknek, ha a gyerekük egy megszűnő szakközépiskolába felvételizett idén februárban. A befogadó intézmény ugyanis automatikusan átveszi a diákokat. Ha valamiért mégsem felelne meg az új iskola, március 19-ig még lehet változtatni a jelentkezésen, és azoknak a felsőbb oszályba járó fiataloknak is van választási lehetőségük, akik nem szeretnék a jogutód iskolában folytatni tanulmányaikat.

Ha az iskolát egy másik intézménybe olvasztják, az nem érinti a tanulói jogviszonyt, vagyis idén szeptemberben már a jogutód iskolához tartoznak a diákok. Ha viszont valaki nem akar a befogadó iskolába járni, a helyi önkormányzatnak kell kijelölnie azt az intézményt, ahová a szülő kérheti gyermeke átvételét – de csak akkor, ha van elég hely az iskolában.

Abban az esetben, ha egy most felvételiző diák meggondolja magát, és egy másik iskolába szeretne bekerülni, március 18-19 még változtathat a jelentkezési lapján. Sőt, ha kevesebb, mint 90 százalékos a feltöltöttség az iskolában, az igazgatók május 3. és szeptember 1-je között rendkívüli felvételi eljárást is kiírhatnak – mondta Ifi István, a fővárosi önkormányzat oktatási ügyosztályának vezetője.

Akik azért nem felvételiztek, mert az eredetileg kiszemelt iskola ezt nem várta el tőlük, most viszont egy olyan intézménybe szeretnének bekerülni, ahol van felvételi, azokat mindenképpen felveszik. A jelentkezőket április 25-én értesítik az eredményről.