Március 19-ig gyûjthetik a pártok a kopogtatócédulákat

Megkezdték az idei országgyûlési választásokról szóló értesítõk postázását a választópolgároknak, az ajánlószelvénnyel együtt. Aki ezeket a héten nem kapja meg, február 17-ig ellenõrizheti a polgármesteri hivatalban, szerepel-e a választási névjegyzékben. Ha a választópolgár nem szerepel a névjegyzékben, vagy nem kapott értesítõt illetve kopogtatócédulát, a jegyzõhöz fordulhat. A pártok és a képviselõ-jelöltek március 19-ig gyûjthetik az ajánlószelvényeket, amelyeken új biztonsági elemek vannak, hogy megnehezítsék a hamisításukat.

Hétfõtõl postázzák a választási szervek a választópolgároknak az értesítést arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A borítékban benne van a kopogtatócédula és egy tájékoztató is a tavaszi országgyûlési választásokról. A polgármesteri hivatalokban február 17-ig tekinthetõek meg a névjegyzékek. Ha valaki nem szerepel a felsorolásban, de van választójoga, a jegyzõtõl kérhet segítséget. Ugyanezt kell tenni annak is, aki nem kapott értesítõt és kopogtatócédulát, utólag pótolhatják ugyanis ezeket.

Legalább 750 érvényes ajánlószelvényt kell összegyûjteni március 19-ig ahhoz, hogy valaki egyéni képviselõ-jelölt lehessen. Csak a megfelelõen kitöltött, eredeti cédulák érvényesek, errõl a hátoldalukon található tájékoztató. A szelvényeket csak kézzel szabad kitölteni és aláírni, minden adatot pontosan kell azon rögzíteni, köztük a személyi azonosítót. Ha a kopogtatócédula érvénytelen, nem veheti figyelembe az a választási bizottság, amely a jelölt nyilvántartásba vételérõl dönt – mondta hétfõn újságíróknak Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetõje. Eddig egyébként 23 jelölõ szervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság.

Munkahelyen munkaidõben, tömegközlekedési eszközökön, állami, önkormányzati hivatalokban valamint rendészeti, honvédelmi szervek szolgálati helyén szolgálati idõben nem lehet ajánlószelvényt gyûjteni a törvény szerint. Ugyancsak nem szabad a kopogtatócéduláért valakit elõnyben részesíteni. Egy választópolgár csak egy képviselõ-jelöltet ajánlhat és csak egy alkalommal.

A gyûjtõknek nem kötelezõ átadni az ajánlószelvényt. Érdemes viszont meggyõzõdni arról, hogy nem kerül-e illetéktelen kézbe a cédula, amikor odaadják gyûjtéskor. Ha valaki bizonytalan, a jelölõ szervezet székhelyén is leadhatja a kitöltött szelvényt. Sem a gyûjtõknek, sem a választópolgároknak nincs igazoltatási joguk egymással szemben, de a pártok aktivistáinak érdemes egy megbízólevéllel igazolniuk, pontosan kinek dolgoznak.

A 2010-es kopogtatócédulákat speciális színkeverék felhasználásával nyomtatták, jobb felsõ sarkukban pedig úgynevezett térkép-perforáció van, hogy ezekkel is nehezítsék a szelvények másolását, hamisítását. Virág Rudolf szerint ezek a megoldások jelentõsen megkönnyítik majd az álszelvények kiszûrését, más szigorítást nem vezetnek be, és az ellenõrzést ugyanazon szervek végzik idén is, mint korábban.

Az irodavezetõ elmondta még: aki szerepel az itthoni választási névjegyzékben, szükség esetén március 19-én, 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti választási névjegyzékre. Szintén eddig az idõpontig kérhetik visszavételüket a magyarországi felsorolásba azok, akik a voksolás idején végül mégsem külföldön lesznek, hanem itthon.