Március 15. – „Mindig eljött az idő…”

Akt.:
Március 15. - Ünnepi megemlékezés a Miskolcon, a Petőfi téren
Március 15. - Ünnepi megemlékezés a Miskolcon, a Petőfi téren - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Miskolcon a Petőfi téren tartották a városi ünnepi megemlékezést, a polgármester szónoklatával.

„Ma, 2015-ben megannyi reform viharában, nehéz nemzetközi viszonyok között elsősorban a nemzeti egység szükségességét kell látnunk március 15-ében – emelte ki beszédében dr. Kriza Ákos, az ünnepség szónoka. Hangsúlyozta: „ma elsősorban ezt kell megtanulnunk a számtalan március 15-ei üzenetből, hogy atomizált kicsi nemzetünk csak egységben, önálló, mások által nem befolyásolt döntéseket hozva, bátran, elszántan a magyar rend és jövő iránti vággyal tud megmaradni magyarnak a Kárpát hazában.”…„Magyarországon mindig eljött az az idő, amikor végül ki lehetett mondani az igazságot! Amikor nemhogy szégyenkeznünk nem kellett, hanem felemelt fejjel, büszkén nézhettünk bármelyik más nép fiainak a szemébe. De vigyázzunk, mert eljöhet az idő, hogy az erkölcsi győzelem és a büszke tekintet már kevés lehet. Számban gyarapodva és lélekben összeforrva mondhatjuk csak ki, hogy teljesítettük elődeink testamentumának üzenetét” figyelmeztetett.

Kijelentette: „Most itt állunk Petőfi Sándor szobránál, és szabadon, mindenféle ránk kényszerített -izmus, vagy politikai célú nyomás nélkül ünnepeljük a márciusi ifjakat! Egy baj van csak: az, hogy mi magyarok úgy látszik, mindig csak akkor tudunk egységesen, nemzetként viselkedni, amikor a szabadságunkat akarják korlátozni. Ideje lenne, hogy ne csak a közös ellenség feltűnésekor vessük egymásnak a vállunkat,… hanem a mindennapok során is” – aktualizálta mondanivalóját.

A polgármester szónoklata után a politikai pártok, civil és társadalmi szervezetek virággal rótták le tiszteletüket Petőfi Sándor szobra előtt. Az esemény programját a Kösöntyű néptáncegyüttes műsora színesítette. Az ünneplők az évek során kialakult útvonalat követve folytatták a koszorúzások sorát. Az Erzsébet téren Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott beszédet.

ÉM