Március 15. – Korabeli hangulat és vásári kavalkád a Szent István téren

Akt.:
Korabeli hangulat és vásári kavalkád a Szent István téren
Korabeli hangulat és vásári kavalkád a Szent István téren - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A színes Családi nap nagy népszerűségnek örvendett a március 15-ét ünneplő városlakók körében a Szent István szobor lábainál.

Többségében kis gyermekes fiatal párok, vagy nagyszülők és unokáik jelentek meg a rendezvényen, hogy az 1848-as szabadságharcot idéző nemzeti ünnep emelkedettsége ellenére a legkisebbek számára is befogadható benyomásokat szerezzenek. Két öreg hölgy véleménye szerint már régen volt ilyen színes akció a központban, ahová ők is eljutottak. Egy fiatal apuka, pedig éppen átutazóban botlott bele az ünnepi mulatságba, amelynek mozgalmas hangulata maradásra bírta.

marcius_15_csaladi_nap_15

Az 1-es villamosból kilépő járókelő máris bekapcsolódhatott a történelmi-földrajzi kvíz játékba, részt vehetett katonai toborzáson, vagy kérhette, hogy a régi időket idéző nyomdában neki is nyomtassák ki a forradalmi 12 pontot. A kicsik a huszár vágtában próbálhatták ki magukat, vagy a kézműves asztaloknál készíthettek pálcás bábot, huszárcsákót és pártát. A bátrabbak akár az 1800-as évek harcmodorába, kardvívásába is beletanulhattak a tér eldugottabb hátsó részén, ahol az interaktív színház huszárezrede és egy rögtönzött istállóban, valódi hátaslovak várták az állatbarátokat.

marcius_15_csaladi_nap_19

A maradandó élmények mellett, amelyekhez a Tényleg Zenekar játéka, a Szinvavölgyi Néptáncműhely táncháza és a gólyalábas előadás nagyban hozzájárult, tárgyi emlékekkel szintén gazdagodhattak a látogatók, akár egy vásárfia, akár egy fotó erejéig. A Fotó Anzixnál például a Nemzeti Színház, vagy a Pilvax Kávéház díszleteivel lehetett fényképezkedni, de étlen-szomjan sem maradt senki a krumpli lángos, kézzel készült sajt és kürtőskalács társaságában. Ezen a sokak számára fontos ünnepnapon, történelmi nagyjaink nyomában, mindenki egy kicsit hétköznapi hősnek érezhette magát.

marcius_15_csaladi_nap_22

Időutazás 1848-ba – Családi nap az ünneplők szemével

„A kisfiam négy éves kora óta érdeklődik a katonaság iránt és nagyon örültünk neki, hogy itt valamit megtudhat a magyar huszár hagyományokról, de a katonai toborzóból is szívesen kivette a részét. Március 15. a nemzetünknek egy fontos ünnepe és szeretném, ha ez tudatosodna a gyerekekben, mert a huszadik század már nem a hagyományokról szól.” (fiatal anyuka)

„A kis unokámmal szerettem volna valamilyen ünnepi rendezvényt meglátogatni és ezt választottuk. A kézműves asztalhoz ültünk le, mert láttuk, hogy itt lehet huszárcsákót készíteni és színezni. A rendezvény visszaadja a régi hangulatot, amit eddig láttam belőle.” (nagymama)

„Átutazóban vagyunk itt és észrevettük a sok korabeli ruhába beöltözött ifjoncot és megálltunk. A két éves fiamnak a lovak és a huszárok tetszettek a legjobban, ahogy kardoztak. Jók azok a játékok is, ahol falovakkal lehet szaladni, de ahhoz ő még nagyon kicsi.” (fiatal apuka)

„Eljöttünk ünnepelni, mert egy szabadságharcot mi is átéltünk. Tudjuk, hogy ez mit jelent és, hogy a lényeg, hogy békesség legyen. Özvegyek vagyunk és láttuk, hogy itt nagyon jó műsor lesz. Csak az egy kis probléma, hogy nincsenek padok, ahová le lehetne ülni. Mi már benne vagyunk a korban és nagyon elfáradtunk.” (két idős hölgy)

„Érdekelt, hogy a nemzeti ünneppel kapcsolatban milyen családi rendezvény készül. Az unokával jöttem ki és gondoltam, hogy őt fogják érdekelni ezek a korhű dolgok. Például látjuk az akkori fegyvereket, ruházatokat. Március 15-e kapcsán a szabadság és a nemzeti függetlenség eszméje rögződött belém, amit fontos megünnepelni és úgy gondolom, hogy szép élményeket viszünk majd haza innen.” (nagyapa)

– Detzky Anna –


Miskolc - Március 15-én a Szent István téren megrendezésre kerülő családi napot különösen hitelessé tették az 1848-as forradalom és szabadságharc idejéből visszaköszönő foglalkozások, tárgyak, ruházatok és fegyverek, amelyekből egy körképet mutatunk be a mesterembereket megszemélyesítő szereplők sze...

Miskolc - Kossuth szobránál ünnepelt a város és a 19. századba csöppent, aki kiment a Szent István térre. A megye számos pontján megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc vívmányairól és hőseiről. Miskolcon a hivatalos ünnepség keretén belül a városvezetés és az önkormányzati frakciók ...