Friss hírek

2009.08.26. 13:56

MDF: Ne vesszenek el a hétvégére esõ ünnepnapok!

<p>Az ünnepnapok egy része hétvégére esik, így a munkavállalók több szabadnaptól is elesnek. Az MDF ezért azt javasolja, hogy ilyen esetekben a hétvége elõtt vagy után az egyik munkanapot nyilvánítsák szabadnappá. Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi szabályozás ellentétes a Munka Törvénykönyvének szellemiségével.</p>

Az MDF szerint a hivatalos munkaszüneti napok az egyetemes kultúrában bevett ünnepnapokon túl a magyar történelem és az egyházi hitélet kiemelkedõ eseményeihez kapcsolódnak. Nem méltó, hogy a naptári esetlegességek miatt a jeles napok méltósága elvész az emberek többsége számára - áll az MDF szerdai közleményében. Az Egyesült Államokban ez a pótlás bevett gyakorlat - hívja fel a figyelmet az ellenzéki párt.

Az MDF már 2005-ben kezdeményezte a Munka Törvénykönyvének módosítását, de a javaslatot akkor az Országgyûlés leszavazta, annak ellenére, hogy azt a szakszervezetek is támogatták. Az MDF most ismét beterjeszti javaslatát. Az ellenzéki párt párbeszédet kezdeményez a pártokkal, a civil- és érdekvédelmi szervezetekkel annak elõsegítésére, hogy a munkavállalók 2011-tõl már a ténylegesen nekik járó pihenõidõt élvezhessék, hiszen abban az évben január 1., május 1., augusztus 20., október 23. és december 25. is hétvégére esik majd - zárul a párt közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!