Friss hírek

2010.01.08. 16:03

MSZP: A Fidesz a magyar média lenyúlását tervezi

<p>Központosítás, tartalmi cenzúra és megszüntetés, ezzel a három szóval írható le a Fidesz médiapolitikája, ha kétharmados hatalmat szereznének a választásokon - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az MSZP szóvivõje. Budai Bernadett ezzel arra sajtóhírre reagált, amely szerint a Fidesz egy szervezeti egységbe vonná össze a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Rádiót, a Magyar Távirati Irodát (MTI) pedig megszüntetnék, illetve egy kormányzati hírügynökséggel helyettesítenék. A szóvivõ közölte: nincs szükség cenzúrára, a szocialisták nem fogják hagyni, hogy mindez megtörténhessen. Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy hagyjon fel ezekkel a tervekkel, vagy érdemben cáfolja ezeket.</p>

Sajtóhírek szerint a Fidesz összevonná a közmédiumokat, korábbi önállóságukat ezzel csorbítaná vagy megszüntetné. Emellett megszüntetnék a nemzeti hírügynökséget, amely egy 150 éve fennálló intézmény - mondta Budai Bernadett. Hozzátette: érdemi cáfolat nem érkezett a Fidesztõl, csak egy szûkre szabott közlemény. Az MSZP szóvivõje ezért arra kéri a Fideszt, hogy érdemben cáfolja ezeket az információkat.

Budai Bernadett úgy fogalmazott: ha a híreknek csak a fele igaz, az már akkor is több, mint a magyar média teljes "lenyúlásának" terve. A szóvivõ szerint egyértelmû és világos Orbán Viktor szándéka, ami mindebbõl kirajzolódik: a Fidesz ellenõrzése alá akarja vonni a magyar médiát, illetve a tájékoztatást, az emberekhez eljutó információkat.

A szóvivõ közölte: arra is akad példa, hogy a Fidesz a kereskedelmi médiát is befolyásolni akarja, úgy, hogy megszüntetéssel fenyegeti õket. Budai Bernadett szerint erre példa volt a párt médiapolitikusának, Szalai Annamáriának a kereskedelmi tévékkel kapcsolatos megszólalása. Õ ugyanis elõírná, hogy délutánonként milyen mûsor mehessen a kereskedelmi tévékben, illetve ha a kereskedelmi tévék nem hajlandók éjszakára számûzni bizonyos, neki nem tetszõ mûsorokat, akkor megszüntetné ezeket a televíziókat.

Nincs szükség a jobboldali uralom alá vont köztévére, nincs szükség olyan hírügynökségre, amelynek kizárólagos feladata a kormányzati események közvetítése, és nincs szükség cenzúrára - jelentette ki a szocialista szóvivõ. Az MSZP ezért felszólítja a Fideszt, hagyjon fel ezekkel a tervekkel, tartsa távol magát a köztévéktõl, illetve az MTI-tõl. Az MSZP - összefogva minden demokratikus párttal - megvédi nemcsak az MTI-t, hanem a független magyar médiát, legyen az közszolgálati vagy kereskedelmi.

Kérdésekre válaszolva a szóvivõ azt mondta: mivel a nyilvánosság csorbításáról van szó, épp a nyilvánosság erejében bíznak. Reméli, hogy a józanul gondolkodó választópolgárok belátják, hogy ha a közmédiumok, illetve a kereskedelmi médiumok függetlensége csorbulhat, akkor nem szabad, hogy kétharmados hatalomra törhessen a Fidesz, ezt pedig a választásnál a nyolcmillió választópolgár tudja befolyásolni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!