Március 15. – az MDF egy nappal korábban tartja megemlékezését

Budapest – Március 14-én, tehát egy nappal hamarabb emlékezik meg az 1848-as forradalomról és szabadságharcról az MDF – így döntött szerdai ülésén a párt országos elnöksége.

Helyszín a Batthyány örökmécses, ott helyezik majd el virágaikat az MDF politikusai jövő szerdán, 16 órától. Az elnökség döntése egyben azt is jelenti, hogy március 15-én az ellenzéki párt nem tart külön megemlékezést – tudta meg a Független Hírügynökség Kerék-Bárczy Szabolcstól, az MDF szóvivőjétől.

Az MDF vezetői február második felében azt javasolták, hogy az öt parlamenti párt ünnepeljen együtt március 15-én, és koszorúzzanak közösen a Petőfi-szobornál. Az ügyben Dávid Ibolya pártelnök nyílt levelet írt a többi párt vezetőjének. A javaslatból azonban semmi sem lett, mert az MSZP támogatta ugyan, de a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ elutasította.

Az MDF elnöke szerdán, az elnökség ülése előtt arra kért mindenkit, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján egy szál virággal emlékezzenek meg az eseményekről. Dávid Ibolya pártjának tagjait pedig arra kérte, hogy nyilvános szerepléseiken egy tulipánt ábrázoló kitűző viselésével fejezzék ki elkötelezettségüket a békés ünnep iránt a következő napokban.

Március 15-ének a békesség, tisztelet és méltóság jegyében kell telnie. Az MDF azt szeretné, ha az évforduló valódi nemzeti ünnep lenne, és az aktuálpolitika nem használná fel azt saját céljaira – mondta a pártelnök.