Március 1. az Újrapapír világnapja: cél a klímavédelem

Március 1-je az Újrapapír Világnapja. A Magyarországról indult nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrapapír használatának környezetvédelmi előnyeire. Kevesen tudják, hogy a papírgyártás a világ teljes energia-felhasználásának négy százalékáért felelős.

A papírhulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén előállítható újrapapír hetvenöt százalékos víz- és több mint hatvan százalékos energia-megtakarítással gyártható, használata pedig tizenkét felnőtt fát menthet meg a kivágástól – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ).

Az Újrapapír Világnapja környezetvédelmi kezdeményezést a Hulladék Munkaszövetség indította el 2006-ban annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és a papír mint hulladék és mint természeti erőforrás újrahasznosításának fontosságára.Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés évek óta népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését, felhívva a figyelmet arra, hogy a világ teljes papírfogyasztásának negyvenegy százalékát a papírcsomagolás gyártás adja, amely könnyen és akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

Magyarországon egy ember átlagosan hatvan-hetven kilogramm papírt használ el évente, vagyis összességében 700 ezer tonna papírt használnak fel a magyarok. Ebből 400-450 ezer tonnát gyűjtenek vissza újrahasznosításra. Összehasonlításképpen: egy tonna papírt három tonna fa felhasználásával állítanak elő. A világon évente több mint háromszáz millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48-50 kilogramm papírt használnak fel az emberek.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából