Maradok: „Itt születtem, ez az én városom”

Akt.:
Azzal érveltek, miért érdemes megmaradni a szülőföldön
Azzal érveltek, miért érdemes megmaradni a szülőföldön - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Kiss Péter, a Földes Ferenc Gimnázium 11.-es diákja nem akarja elhagyni Miskolcot. Mint mondja, itt született, itt nőtt fel, ez az ő városa, és bárhol is járna a világban, még egy ilyen várost nem találna.

Értékei mellett persze látja a hibáit is, de mint fogalmaz, ezzel együtt szereti. Péter is részt vett tegnap a Földes gimnáziumban megrendezett konferencián, melynek címe „Értékek, amiért érdemes maradni”.

Hagyományok

Az iskola igazgatóhelyettesétől, Szeppelfeld Erzsébettől megtudtuk, a rendezvény a Miskolci Egyetem „Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” elnevezésű uniós projektjének egy eleme, melyet a Földes szervezett.

A megyében kerestek olyan iskolákat, ahol szintén fontosnak tartják az értékek őrzését, legyen az hagyomány, irodalmi, történelmi, épített vagy természeti kincs.

A diákok kiállítást készítettek és elő­adást tartottak a témában. A Földes tanulói értéknek tartják többek között a Miskolci Egyetem és a középiskolák diákhagyományait, a színházat és az épületeket, amelyek még Miskolc gazdasági és kulturális fénykorában épültek.

Veresné dr. Somosi Mariann, a Gazdaságtudományi Kar dékánja hozzátette: a társadalmi innovációs projekt fontos eleme a tehetséggondozás.

Ennek megfelelően esettanulmány-megoldó versenyeket rendeztek, valamint létrejött az a mozgalom, aminek a zárása a Földes gimnáziumban rendezett esemény.

Kiemelte: a társadalmi innováció célja az életminőség javítása, a gazdaság fejlesztése és a biztonságérzet-növelés. De cél az is, hogy a fiatalok itthon maradjanak, melynek egyik eszköze lehet lakóhelyük értékeinek felkutatása.

ÉM-HE