Maradhatnak leszbikusok a leszbikusok

Nem jogerős keddi döntésével elutasította egy athéni bíróság a görögországi Leszbosz-sziget lakosainak panaszát, amelyben a szigetlakók azt kérvényezték, hogy a saját nemükhöz vonzódó nők hagyjanak fel a “leszbikus” kifejezés kisajátításával.

Az Égei-tenger szigetének három lakója még áprilisban nyújtotta be panaszát a bírósághoz, amelyben azt kifogásolták, hogy a sziget nevének használatával a melegek megsértik a történelmi és földrajzi identitásukat. Mint fogalmaztak: a homoszexuális nők néhány évtizede használják a nevet, míg a sziget lakói évezredek óta. A bírósági határozat azonban nem kedvezett a panaszosoknak, ugyanis kimondta, hogy a szigetlakók nem használhatják kizárólagosan a nevet.

Leszbosz-szigete egyébként az ókori költőnő, Szapphó otthonaként ismert a művészettörténetben, aki híres volt nők iránti vonzalmáról, amelyet nem egyszer versben fogalmazott meg. A mai leszbosziak közül azonban nem mindenki örül annak, hogy a sziget megunhatatlanul népszerű célpontja a leszbikus turistáknak.