Friss hírek

2010.08.13. 19:06

Továbbra sincs megoldás a Várkert Bazár ügyében - RTL Híradó

<p>Eredménytelenül zárult a Várkert Bazár területrendezésére kiírt közbeszerzési pályázat, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő most új, nyílt eljárás kiírásáról döntött - tudta meg az RTL Híradó. A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolt épületegyüttesre 1979-es bezárása óta nem költöttek.</p>

A Nemzetközi Műemlék Alap 1996-ban sorolta a Budapest szégyenének tartott épületet a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé. A Világörökséghez tartozó, Duna-parti épületegyüttes sorsa azóta sem fordult jobbra, sőt, egyre rosszabb állapotba kerül. Vasrudak tartják az oszlopokat és már azok is rozsdásodnak. Bejutni nem lehet, hiszen életveszélyes az épület, így a turisták is csak találgatják, mi állhat a Duna-parton.

A Várkert Bazár Ybl Miklós tervei szerint épült fel a XIX. század végén, ám 1979-es bezárása óta nem költöttek az állami tulajdonban lévő épületre.

Rotyis József, a Budavár Szövetség elnöke az RTL Híradónak elmondta: nagyon közel állt már a megoldás néhány évvel ezelőtt, megvolt a befektető, megvolt a terv, megvolt az engedély, az utolsó pillanatban azonban visszavonták az engedélyt. Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere akkor azzal érvelt: nem megfelelően akarták átalakítani a műemléket.

Azóta viszont semmi nem történt, az épület állapota pedig egyre rosszabb. A tulajdonosok, vagyis az állam, a vagyonkezelő, a kerületi és fővárosi önkormányzat még nem tudták eldönteni, kereskedelmi vagy közfunkciót lásson-e el majd az épület. Sőt, még az sem egyértelmű, bevonjanak-e magántőkét a felújításába vagy sem. Pedig az együttműködést már nem csak a civil szervezetek szorgalmazzák.

Somogyi Gabriella, a Várgondnokság Nonprofit Kft. projekt koordinátora szerint az összes érintett szereplőt le kellene ültetni egy közös asztalhoz, és velük együtt kidolgozni egy olyan hasznosítási koncepciót, amelyet aztán később mindenki elfogad, és senki nem hivatkozhat arra, hogy ő ehhez nem adta a hozzájárulását. A Várgondnokság szakembere szerint ehhez is kell még egy-két év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!