Már végleges: nem szlovén kerékpárjai lesznek a postának

A Magyar Posta Zrt. nem kér a Cronopont kft. kerékpárjaiból, a cég által szállított bicikliket nem veszi át. A Posta pénteken nyilvánosságra hozott döntése értelmében hamarosan új tendert írnak ki a kézbesítők kerékpárjaira.

A Magyar Posta Zrt. elállt a csaknem ötezer postai kerékpár és utánfutó szállítására és szervizelésére a Cronopont Kft.-vel nettó 1,1 milliárd forint értékben aláírt szerződéstől – közölte pénteken a posta. A döntést azután hozta meg, hogy a Cronopont arról értesítette őt, hogy nem a szerződésben meghatározott szlovén gyártmányú bicikliket szállítaná, hanem magyar terméket. A posta új közbeszerzési eljárást ír ki, az eddig átvett és kifizetett 100 darab kétkerekűt azonban megtartja – mondta a Független Hírügynökségnek Tomecskó Tamás szóvivő.

A Magyar Posta tavaly írt ki közbeszerzési eljárást 4800 darab kerékpár és 30 darab utánfutó vásárlására nettó 1,097 milliárd forint értékben. Az ár magában foglalta a szerkezetek karbantartását öt éven keresztül.

A Cronopont a szlovén Krpan cég kifejezetten postai célokra kifejlesztett masszív biciklijeivel indult és nyert a tenderen. A szerződés november végi aláírása után pár hónappal azonban kiderült, hogy a Cronopont Magyarországon gyártott, más márkájú gépeket szállítana. Májusban a posta – egyebek mellett – arra szólította fel a céget, nyilatkozzon arról, hogy a vállalás szerinti szlovén típust fogja szállítani. Mivel a Cronopont nemleges választ adott, a posta elállt a szerződéstől.

A biciklitender egyébként is szerencsétlenre sikeredett a Magyar Postának, mert szintén a szerződés megkötése után kiderült: a társaság közbeszerzési bizottságának elnöke a pályázat kiírása előtt találkozott a Cronpont képviselőivel, és fontos információkat árult el a készülő tenderről, sőt, abban is segítséget nyújtott, hogy a cég megfelelhessen a kiírásban meghatározott műszaki feltételek teljesítésében. A közbeszerzési bizottság vezetőjét emiatt elbocsátották.