Már több mint egymillió előfizető a szélessávú internetre

2007 februárjában is folytatódott a szélessávú internet-hozzáférések számának növekedése, amely az év második hónapjában átlépte az egymilliót – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden. Csökkent ugyanakkor a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak száma.

A januári adatokhoz képest az ADSL vonalak száma 2,21 százalékkal 646 ezerre, a négy legnagyobb kábelszolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 3,44 százalékkal 318 ezerre nőtt – derül ki az NHH közleményéből. A négy kábelszolgáltató piaci részesedése 80 százalék körüli, így az egymillió előfizetést meghaladó szám a többi kábeles cég ügyfeleivel együtt jön ki.

Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom, Monortel), valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a szélessávú hozzáférések száma február végén 964 ezer volt – közölte az NHH. Januárban ez az érték 939 volt, vagyis az év első hónapjában legalább 25 ezerrel bővült a szélessávú hozzáférések száma.

A szélessávú hozzáférések számának növekedése mellett februárban folytatódott a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak számának csökkenése is. Az év második hónapjában több mint 4 ezerrel volt kevesebb vonalas telefon-előfizetés, mint egy hónappal korábban, így ezek száma 3,337 millióra csökkent. Február végén a 100 főre jutó vonalszám a januári 33,20 után 33,16 volt. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya pedig 66,12 százalékról 66,09 százalékra csökkent – derül ki az NHH közleményéből.

Az előfizetők a januári 11,3 százalék után februárban a hívások 11,7 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül és összesen 83,5 millió percet telefonáltak így. A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 0,47 százalékkal 816 ezerre nőtt februárban.

Az év második hónapjában az előfizetők 6 251 telefonszámot hordoztak át más szolgáltatóhoz, így február végére a 2004. január elseje óta hordozott vezetékes számok száma összesen 187 164 -re emelkedett – közölte az NHH.