Már több mint 10 ezer biciklit loptak idén Berlinben

A német fővárosban hetente átlag 400 kerékpárt lopnak el. A nyári hónapokban különösen szorgalmasak Berlinben a biciklitolvajok.

Az Általános Német Kerékpáros Klub (ADFC) most nyilvánosságra hozott statisztikái szerint Berlinben hetente átlag 400 biciklit lopnak el. “Száz százalékosan biztos kerékpárzár sajnos nem létezik. Ha egy tolvaj el akar kötni egy drótszamarat, akkor csak idő kérdése, hogy finomabb vagy durvább módszerekkel ez sikerüljön neki” – nyilatkozta a német rádióban vasárnap az ADFC munkatársa. Sok járművet le sem láncolnak gazdáik, ha például beugranak egy boltba, noha a legtöbb biciklit éppen a beváráslóközpontok elől kötik el.

A szakemberek szerint a 3,5 millió lakosú legnagyobb német városban, mintegy 3 millió bringa van. A tavaly eltulajdonított több, mint 20 ezer berlini biciklinél vélhetően sokkal több tűnt el, de a polgárok jobbára csak az értékesebb, minimum 100 eurós (23-25 ezer forintos) kárérték feletti büncselekményeket jelentik.

A hatóság aktuális statisztikái szerint az ellopott bicikliknek csupán 5,1 százaléka került meg a múlt évben. A legnagyobb esély azoknak a kerékpároknak a megtalálására van, melybe tulajdonusok begravírozta a vázba személyes kódját – például nevét vagy születési dátumát – és ez alapján bizonyítható a lopás, orgazdaság.

Az üzemanyag németországi drágulásával összefüggésben idén jelentősen megnőtt a kerékpárkereskedések forgalma a legnépesebb Európai Uniós államban. A különlegesen strapabíró, de könnyű bringák ára meghaladhatja a 4 ezer eurót (kb. 1 millió forint), így ezek a gépek különösen népszerűek a tolvajok körében.