Már több mint 50 vaddisznót fogtak be a XII. kerületben

Nyár óta már több mint 50 vaddisznót fogtak be a főváros XII. kerületében – írja szerdai közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.. Erre azért van szükség, mert egyre több bejelentés érkezik arról, hogy ezek az állatok károkat okoznak az erdőterülettel szomszédos kertekben.

Budapestet kiterjedt erdőségek veszik körül, amelyek élőhelyet nyújtanak számos állatfajnak. A vaddisznók azonban gyakran kárt tesznek a hétvégi házak kertjeiben, nyomaik a közparkokban, az útszéli gyümölcsfákon és azok alatt is meglátszanak. A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint, hogy a károkat elkerüljék, szükséges az országos viszonylatban növekvő vadlétszám apasztása.

A Budapesti Erdészet a problémát élővad befogással igyekszik orvosolni a lakott területeken. Ennek kapcsán idén nyár óta a XII. kerület térségében több mint 50 vaddisznót sikerült befogni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a kihelyezett befogókat ismeretlenek rendszeresen megrongálják, akadályozva ezzel a munkát.

A befogókat csak akkor élesítik be, amikor a vad már megszokta, és rendszeresen felveszi az oda szórt táplálékot. Ezeket egyébként rendszeresen ellenőrzik is, hogy az állat a lehető legkevesebb időt töltse ebben a számára szokatlan helyzetben.

A szakemberek arra kérik az erdőterület látogatóit, hogy ne zavarják a befogók környékét. Azzal, hogy az ember közel merészkedik ezekhez, a jó szaglással rendelkező vaddisznókat akár egy napra is távol tarthatja. Különösen káros a befogó megközelítése akkor, ha befogott vad van benne. A stresszhelyzetben lévő állat ilyenkor kárt tehet magában.

Az erdészet az ősz folyamán 5 befogóval tovább folytatja a vadak befogását.
– Független Hírügynökség –