Már Szolnokon van az Egészségvonat

Délután egyig már csaknem 90-en vizsgáltatták meg magukat az Egészségvonatnál Szolnokon, elsősorban nők, és főként az 50-60 éves korosztály. Négy speciálisan kialakított kocsiban végzik az ingyenes vizsgálatokat: magasságot, súlyt, haskörfogatot, vércukor-és koleszterinszintet valamint vérnyomást mérnek, amelyekről értékelést is adnak- tudtuk meg Bene Ildikótól, a Hetényi Géza Kórház-rendelőintézet megbízott vezető főorvosától.

Dietetikusok, gyógytornászok, belgyógyászok előadásokat is tartanak szombaton. Interaktív eszközökkel mutatják be a szakemberek, hogyan működik a szervezet és mi történik, ha elváltozást találnak. Szombaton délután három ótától pedig sétát szerveznek a Tiszaligettől a vasútállomásig, amellyel a mozgás fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

Az Egészségvonat az egyes vágányon várja az érdeklődőket délelőtt 10 és délután 18 óra között egészen vasárnapig.

A vizsgálatokkal elsősorban az elhízás veszélyeire akarják felhívni, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfőbb oka. A tudományos kutatások szerint ezek világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, és ezek legfőbb kockázati tényezője az elhízás, amely az idő előtti halálozások 55 százalékáért felelős. Magyarországon a férfiak 51, a nők 56 százalékát, vagyis összesen több mint négymillió embert veszélyeztetnek az elhízás miatt kialakuló betegségek.

Az Egészségvonat-kampány tavaly szeptemberben, a Szívünk napján indult országjáró körútra, és idén június végéig, hétvégenként összesen 22 település pályaudvarára fut be. Szolnok után Szombathely, Balatonfüred, Kecskemét, Eger, Kaposvár, Tatabánya és Szekszárd következik, végül június 22-én érkezik majd a szerelvény utolsó állomására, Budapestre.