Már Putnoknak is van új tanuszodája

Akt.:
Az első csobbanás a medencébe
Az első csobbanás a medencébe - © Fotó: Vajda János
Putnok – Edelény és Mezőkövesd után Putnok következett a „vizes” avatók sorában. Több száz érdeklődő jelenlétében szerda délelőtt adták át a kétmedencés putnoki tanuszodát.

Jeles nap volt a szerdai Putnok életében, ugyanis hivatalosan átadták az új kétmedencés tanuszodát, amely a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében épült meg. A több mint 327 millió forintba került létesítmény működtetéséből az állam 80 millió forinttal veszi ki a részét. Az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Tavaly két tanuszodát is avattak a megyében: 2017. december 19-én Edelényben, a létesítmény a kormány 385 millió forintos támogatásával valósult meg, de a projekthez az edelényi önkormányzat is hozzájárult 85 millióval. Előtte, március 17-én Mezőkövesden avatták fel az új városi tanuszodát, ez a létesítmény több mint félmilliárd forintba került.

img_5508

Háromezer gyermeket szolgál…

A nagyon szép komplexum – amely 327 millió forintba került – alapkövét 2014 októberében rakták le. A 6 pályás nagymedence 25×12 méteres, 190 centiméter mélységű, 27 Celcius-fokos hőmérsékletű, míg a kisebbik 8×5 méteres, 80 centiméteres és 32 fokos. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megépült uszodát a számítások szerint háromezer gyermek használja majd a Nemzeti Sportközpontok Intézménye működtetésében.

img_5414

Folytatják a programot

Az ünnepségen elsőként Tamás Barnabás polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Fel­idézte az alapkőletételt: akkoriban esett az eső, és elhangzott, hogy ahol víz van, ott lesz gödör is.

– Nagyon akartuk ezt az uszodát, amelyet felépítettünk, így meg is kaptuk – mondta a városvezető, aki hozzátette, hogy a medencék nem csupán a putnokiakat, hanem a gömöri térségben élőket is szolgálja majd.

img_5347

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere többek között arról beszélt, hogy az általános iskolát végzetteknek meg kell tanulniuk úszni, ehhez a programhoz pedig uszodák kellenek. A putnokival együtt már hat tanuszodát adtak át, és az építkezések folytatódnak.

– Ugyanis úszni nem csak jó, az úszástudás életet menthet – hangsúlyozta a kormány tagja. – Működtetését az állam vállalja magára, ehhez évente 80 millió forint érkezik Putnokra, vagyis jól járnak a gyermekek, a tanárok, az intézmények, a helyben élő polgárok. A tanuszoda stílusjegyeiről látható, hogy Makovecz Imre tanítványai tervezték, így a szemre is tetszetős létesítmény jól illeszkedik a település képébe. Az uszoda hét állami és egy egyházi fenntartású iskolának, továbbá egy óvodának biztosít sportolási, kikapcsolódási lehetőséget.

img_5536

Megvalósuló álom

A Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tőszomszédságában lévő uszoda szalagátvágása előtt Riz Gábor is szót kapott. Az országgyűlési képviselő kiemelte:

– Putnok régiós sportközponttá válásához jelentősen hozzájárul a komplexum, melyben megvalósulhat minden testnevelő és edző álma, oktathatja a gyerekeket a sportág alapjaira.

A ceremónia – amelyen ott volt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke – zárásaként kicsik csobbantak a vízbe, majd az olimpiai bajnok Székely Éva örökbecsű könyvének címét formálták meg: „Sírni csak a győztesnek szabad”.

ÉM-KT


Kiragadott mondatok

Koszta Péter putnoki testnevelő tanár: – Ez a létesítmény számunkra óriási segítséget jelent. Eddig Kazincbarcikára és Ózdra vittük a gyerekeket, de a kicsik most már itt is úszhatnak. Reggeltől délutánig az oktatást szolgálja a komplexum, délutántól estig viszont a nagyközönség, a helyi és környékbeli lakosság sportolási igényét szolgálja majd ki.

Molnár Erik 13 éves putnoki diák: – Örülök ennek az ajándéknak, nagyon vártam már az uszoda felavatását, hiszen így végre itthon is sportolhatok. Legutóbb ugyanis még a nyáron úsztam, amikor nyaralni voltunk.


A gyerekek nagy örömmel fogadták a karácsonyi ajándékot, az uszodát
Edelény - Állami forrásból épült meg a járási központ két medencés sportlétesítménye. Az edelényi tanuszoda átadó­ünnepségét tartották kedden délelőtt. A létesítmény a Nemzeti Sportközpontok beruházása keretében valósult meg, Magyarország Kormányának támogatásával (385 millió forint), de a projek...

Az első csobbanás a medencébe
Mezőkövesd - Pénteken délelőtt átadták a mezőkövesdi városi tanuszodát. A gimnázium és a kollégium között összekötő kapocsként ékeskedik a komplexum, melynek avatóünnepségén szép számú vendégsereg volt jelen. 2014 augusztusában határoztunk az uszodaépítésről.” Dr. Fekete Zoltán Két medence Dr....