Már oltják a rókákat veszettség ellen

Ismét oltják veszettség ellen a rókákat Magyarországon – idén már másodjára. A vakcinát repülőgépekről szórják ki mind a 19 megyében, kivéve azokat a helyeket ahol repülési tilalom van.

A budapesti zöldövezetekben, a Paksi Atomerőműnél és a MOL-tepeknél kézzel szórják szét az oltóanyagot. Szombaton indult az akció, és október 28-ig tart. Ebben az időszakban ebzárlat és legeltetési tilalom van az országban.

Az országban 100-150 ezer róka él szabadon. Veszettség ellen 1992 óta oltják a ragadozókat, a költségeket az agárminisztérium fizeti. Az első években nem volt országos az akció, mert erre nem volt pénz. 2004. óta PHARE-források segítségével az egész ország elhelyezik a vakcinát évente kétszer, áprilisban és októberben.

Az oltóanyag műanyag kapszulában van, amit húsból és halból készült csalifalatkákba rejtenek. Ezekből októberben 1 millió 860 ezer darabot szórnak ki. Az akcióban 8 repülőgépet vetnek be, egy-egy megyével 5-6 nap alatt végeznek, ha jó az idő – mondta a Független Hírügynökségnek Heltay István, az oltást végző Hubertus Kft. ügyvezető igazgatója.

Az oltás hatákonyságát úgy mérik fel, hogy az akció után 2300-2400 rókát lövetnek ki a vadászokkal. A szakemberek vérmintát vesznek a tetemekből, ezek segítségével becsülik meg, hány veszett állat lehet a rókák között. Az októberi csaliszórás után egy hónap szünetet kell tartani, a vadászoknak így november 18-a és március 1-je között kell leteríteni rókákat a teszteléshez.

Az országos oltás előtt évente körülbelül 1400 veszett rókáról tudtak a hatóságok, idén az első negyedévben 4-re csökkent ez a szám – tette hozzá Heltay István.

Ahol a vakcinát elszórták, ott háromhetes legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelnek el. Erre azért van szükség, hogy a legelő állatok és a kutyák ne falják fel a csalikat. Ha mégis megesznek egyet, akkor sem történik bajuk, de a rókaoltás hatékonysága csökken.