Már Norvégiában a Verona csapata

Kis-Gergely Máté a bergeni egyetem előtt
Kis-Gergely Máté a bergeni egyetem előtt - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Verona, 1301 csapata október 3-án hajnalban érkezett meg a norvégiai Bergenbe, hogy ott egy háromnapos színházi nevelési fesztivál keretén belül mutatkozzon be.

A Csokonai Színház csapata a hosszú és viszontagságos út után szerencsésen megérkezett – áll az intézmény keddi közleményében. A hajnali érkezést követően a bergeni egyetem dráma tagozatos tanáraival találkoztak, majd a bemutatkozás után a Gofriszív című drámaórát nézték meg, ami 9-10 éves gyerekek számára készült Maria Parr azonos című meséjének felhasználásával, A csoportban találkoztak Csengével, a 9 éves magyar kislánnyal, aki norvég osztálytársaival együtt vett részt a foglalkozáson. Délután Brecht A kivétel és a szabály tanmeséjét láthatták a norvégok előadásában. Ma már a magyarok is színre lépnek.

A Csokonai Színház a tavalyi évadban indította útjára a CSIP névre keresztelt ifjúsági programját, melynek keretében megszületett az első osztálytermi színházi nevelési előadás, a Verona, 1301. Az elmúlt egy évben több mint 40 iskolai osztályhoz látogattak el a színház művészei és a foglalkozásvezető, Edelényi Vivien, Vranyecz Artúr, Kiss Gergely Máté és Gemza Melinda a Shakespeare Rómeó és Júlia című darabja alapján készült produkcióval.

A norvégiai szereplés főpályázója, az InSite Drama a magyar színházi nevelés friss és több évtizedes múltra visszatekintő élvonalából is meghívott innovatív színházakat. Bergenben négy színházi nevelési programot mutatnak be egy minifesztivál keretében (Csokonai Színház: Verona 1301; Hevesi Sándor Színház: Peter; Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – InSite Drama: Az óriás ölelése; InSite Drama: Kispad), majd a témában nemzetközi szaktekintélynek számító Bergeni Egyetem oktatóival és hallgatóival, illetve magyar és norvég színházi szakemberekkel közösen szakmai workshopokon, előadásokon, mesterkurzusokon is részt vesznek.