Már nincs előzetesben a volt földművelésügyi szakállamtitkár

Megszüntette a bíróság a volt földművelésügyi szakállamtitkár, Benedek Fülöp előzetes letartóztatását kedden. Mint azt a Fővárosi Bíróság közleményében írja: nem merült fel annak a gyanúja, hogy a gyanúsított ráhatást kívánna gyakorolni a bizonyítási eljárásra.

Mint ismert, Benedek Fülöp a gyanú szerint 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett meg különböző protokoll-vadászatokat, illetve 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel fizettette ki a saját céljaira megrendelt facsemetéket. Ehhez fiktív tanácsadói szerződéseket kötött. Ezzel a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve – részben felbujtóként – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint kárt okozott. Benedek Fülöp kihallgatásán vallomást tett, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A volt államtitkár ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmény miatt folyik a nyomozás.

A közleményben csak monogrammjával említett Benedek Fülöp előzetes letartóztatását ügyészi indítványra szüntette meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden. A Fővárosi Bíróság közleményében azt írja: a bűncselekmények köre, azok tényállása és minősítése nem változott, a nyomozás menetében pedig nem történt érdemi változás. Az eljárás jelenlegi szakaszában – figyelembe véve a nyomozás állását és a gyanúsított legutóbb tett vallomását is – nem merült fel arra vonatkozó tény vagy adat, amelyből arra lehetne közvetkeztetni, hogy a gyanúsított ráhatást akarna gyakorolni a bizonyítási eljárásra.

Az ügyészség egyébként a volt földművelésügyi szakállamtitkár házi őrizetbe helyezését kérte, ám az indítványt a bíróság elutasította. A végzés jogerős.

Benedek Fülöpnek egyébként nem ez az első ügye: tavalyelőtt decemberben első fokon, nem jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A végzés szerint nyomást gyakorolt földhivatali vezetőkre, hogy minősítsenek át egy pákozdi állami földterületet, hogy azután el lehessen adni. Az első fokú ítélet kimondása után Benedek Fülöp bejelentette távozását a vagyonkezelőtől.