Már Nicknél is intenzíven habzik a Rába

Ismét szennyeződés érkezett a hétvégén a Rábán: már nem csak Szentgotthárdnál, hanem Nicknél is habzik a folyó. Az osztrákoknak egy hetük maradt a megoldásra, különben Magyarország visszavonja a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét.

Az elmúlt két hétben úgy tűnt, hogy hat év után végre nem szennyezik a folyót az osztrák bőrgyárak. A napokban azonban a nicki gátnál még soha nem látott mennyiségű hab úszott a Rábán. A műgát 90 kilométerre van az osztrák határtól. Eddig a szennyeződés kevésbé töményen ért ide, vagyis egyre romlik a helyzet – mondta a Független Hírügynökségnek Dóczi Attila, Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke. A civil környezetvédő szerint ebben az évben többször is tapasztalták, hogy a tiltakozások után sem csökkent a szennyezés, sőt intenzívebb, nagyobb mértékű habzások jöttek.

A nicki gát környéke évekkel ezelőtt horgászparadicsom volt. Most nemhogy a fogás, de a kapás is ritka.

A Rába elvileg már csak egy hétig lehet büntetlenül habos. A magyar környezetvédelmi tárca május elsejéig adott határidőt a szennyezés megállítására. Utána visszavonják a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét, ami azt jelenti, hogy az üzem tisztított szennyvizet sem engedhet a folyóba.

A Rábáért aggódók azonban attól félnek, hogy a folyó a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyének visszavonása után sem lesz tiszta. Ausztriában ugyanis nem csak ez az egy, hanem több üzem is szennyezi a Rábát.