Már New Orleansban pusztít a Katrin

Valósággal letarolja a kisebb épületeket a Katrin hurrikán, ahogyan lassan halad a szárazföld belseje felé. A forgószél középpontja New Orleanstól valamivel keletre volt közép-európai idő szerint hétfőn este.

A nagyváros egy része másfél méteres víz alá került. A Katrin hurrikán ereje valamelyest csökkent, amióta elérte a szárazföldet, ezért a két nappal ezelőtti 5-ös fokozatúról hétfő estére 3-asra minősítették vissza a szakemberek. Azonban még így is elérik a széllökések a 200 kilométer per órás sebességet.

Az érintett partvidékről már több mint egymillió embert telepítettek ki. Akik a városokban maradtak, azok pincékben keresnek menedéket. Kivéve New Orleanst, mert a nagyváros háromnegyede a tengerszint alatt fekszik. Itt a hatóságok azt tanácsolták a lakóknak, hogy a földrengésbiztos magasházakban a harmadik emeletnél följebb keressenek menedéket. Ezeket az épületeket ugyanis “csak” hintáztatja a forgószél.

Tízezren a hatalmas Superdome sportcsarnokban várják a hurrikán elvonulását. A repülő csészealj formájú arénát úgy építették meg 30 évvel ezelőtt, hogy szerkezete a 320 kilométer per órás szélnek is ellenálljon. Ezzel most sincs baj, csak a tető néhány darabja vált le, ahol zúdul be az eső. Az építészek szerint azonban a tetőszerkezet nem fog összeomlani.

A Katrin hurrikán várhatóan még jónéhány órán át okoz károkat New Orleans közvetlen környékén, majd a szárazföld belseje felé vonulva lassan, de fokozatosan veszít erejéből.