Már nem vonzó az ablakcsere-pályázat – Magyar Nemzet

Jóval kevesebb beadvány érkezett idén az energiatakarékossági pályázatra, mint tavaly ugyanennyi idő alatt. Két hét alatt összesen 3180 pályázat érkezett az Energia Központ Kht.-hez, a Gazdasági és Közlekedési Minisztrérium energiatakarékossági kiírására – írja a Magyar Nemzet.

Az érdeklődés csökkenése főleg annak köszönhető, hogy tavaly a beruházás 30 százalékáig lehetett vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutni, idén ez csak 15 százalék – mondta a Magyar Nemzetnek a kht. programigazgatója. Prieszolné Csomasztek Mária hozzátette: az idei évtől kedvezményes hitelt is lehet igényelni, ám ezzel kevesen éltek.

Sok építési vállalkozó számla nélkül dolgozik, 30-40 százalékkal olcsóbban. Így olcsóbban ússzák meg a felújítást a számla nélkül dolgoztatók, mint a pályázat nyertesei – véli Prohászka Rajmund, a MATA Ajtó-Ablak Szövetség elnöke. Hozzáfűzte: ezekkel a feltételekkel az állam a feketén dolgozó vállakozók arányát 20-30 százalékosra tornázza fel, erősítve ezzel a feketegazdaságot. Véleménye szerint a támogatás akkor lenne megfelelő, ha 5 százalékkal meghaladná a 20 százalékos áfát.

A pályázatra idén összesen 2,6 milliárd forintot különítettek el, amelyből körülbelül 8000 lakásfelújítás támogatása valósulhat meg.