Már nem bizonyítható, hogy mérgező volt a Pécsett eladott paprika

Pécsi kereskedő is vásárolt 70 kilót abból a kaliforniai paprika szállítmányból, amelyben korábban Kaposvárott és Szolnokon mérgező növényvédőszer – maradványt mutattak ki. A paprikát azonban már eladta a kereskedő, így az ellenőrök nem tudtak mintát venni belőle, vagyis nem tudják megvizsgálni, hogy mérgező volt-e a zöldség – mondta el a Független Hírügynökségnek Kurucz Sándor a Baranya Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője.

Február végén 100 kilogramm mérgezett paprikát foglaltak le egy Somogy megyei kereskedőtől. Egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen találták a veszélyes anyaggal kezelt zöldséget, amiből 14 kilónyit már el is adott a kereskedő. Információk szerint a veszélyes anyaggal kezelt zöldségből később találtak Szolnokon is.

A szakemberek szerint néhány paprika elfogyasztása semmilyen tünetet nem okoz, hosszú távon azonban máj, vese és idegrendszeri károsodást okoz a benne lévő vegyszer. Valamennyi kereskedő egy olasz nagybani piacon vette a Spanyolországból származó paprikát.

A Független Hírügynökség úgy tudja: a spanyol hatóságok 24 termelőnél és feldolgozónál vizsgálatot indítottak. A magyar hatóságok a jövőben fokozottabban ellenőrzik a kaliforniai paprika szállítmányokat.Sporthírek